Eustomy należą do jednych z najpopularniejszych kwiatów używanych w bukietach. Można ją także uprawiać w domowych warunkach. Naturalnie rośnie w Meksyku, jednak została rozsławiona przez ogrodników z kraju kwitnącej wiśni. Dzięki temu została nazwana japońską różą. Nic tak nie upiększy przestrzeni, jak eustoma w doniczce. Jak pielęgnować tę roślinę?
Eustoma zaczyna kwitnienie najpóźniej na początku lata i utrzymuje je do września. Jej najpopularniejsza odmiana jest w stanie rozwinąć od kilku do kilkunastu kwiatów. Najczęściej mają one fioletowe, różowe, niebieskie i białe kolory. Pomimo delikatnego wyglądu, te rośliny są bardzo trwałe. Ścięte, wytrzymają w wazonie nawet dwa tygodnie! Pielęgnacja kwiatów nie należy jednak do najłatwiejszych. Eustoma nie przetrwa upałów, ani zimna. Nie może także stać w pełnym słońcu, lub być kompletnie zacieniona. Jest wrażliwa na choroby grzybiczne, a także szczególnie wrażliwa na zasoloną glebę. Rozmnażanie rośliny także nie należy do najłatwiejszych zadań. Jak poradzić sobie z tymi niedogodnościami?
Ważnym aspektem wpływającym na zdrowie eustomy, jest gleba, w której została zasadzona. Roślinę najlepiej umiejscowić w próchniczej ziemi o skali pH nieprzekraczającej 5. Pamiętaj także, aby uprawiać roślinę w dużej doniczce. Najlepiej postawić ją w półcienistym miejscu, które pozwoli eustomie na dostęp do promieni słonecznych, bez wystawiania jej na ich bezpośrednie działanie.
Roślina najlepiej rozwija się w temperaturze od 18 do 22 stopni Celsjusza. Eustoma wymaga regularnego podlewania, dopilnuj jednak, aby nie jej nie przelewać. Chwyć za konewkę, gdy ziemia w doniczce będzie wyraźnie sucha. W okresie wegetacyjnym nawoź kwiat substancjami bogatymi w potas. Najlepiej sprawdzi się w tym skórka od banana.