Jak sprawdzić świeżość mięsa w sklepie? Koniecznie zwróć uwagę na te dwa szczegóły

Kupując mięso w sklepach, należy zachować szczególną uwagę. Data ważności nie zawsze wskaże, która porcja jest najświeższa. Jak zatem to sprawdzić? Istnieje kilka skutecznych sposobów.

Kurczak jest jednym z najczęściej wybieranych mięs na świecie. Dzięki swojemu bogatemu w białko składowi jest wysoko ceniony przez osoby dbające o swoją dietę. Co więcej, przepisy na przygotowanie kurczaka są banalnie proste. Jednak nie każda porcja kurczaka jest tak samo zdrowa. Przy zakupie lepiej dobrze się zastanowić, zanim podejmiemy decyzję. Jak sprawdzić świeżość mięsa w sklepie? Oto kilka skutecznych sposobów.

Zobacz wideo Producent mięsa namawia do fleksitarianizmu. Co to znaczy?

Jak sprawdzić, czy mięso jest świeże? Zwróć uwagę na te szczegóły

Pierwszą rzeczą, na jaką powinno się zwrócić uwagę, jest kolor mięsa. Pierś z kurczaka powinna być lekko różowa. Często zdarza się, że sprzedawane w sklepach jedzenie odbarwia się na żółto. Co to oznacza? Czasami mięso może mieć naturalny żółtawy kolor. W takich przypadkach nie ma czego się obawiać – przebarwienie tego typu wynika z karmienia kurczaka kukurydzą. O wiele częściej, mocny kanarkowy odcień oznacza, że dana pierś nie jest pierwszej świeżości.

Drugim ważnym elementem, który zawsze powinieneś sprawdzać, jest biały pasek na górze piersi z kurczaka. Jeśli ją zauważysz, zdecyduj się na inną porcję. Pręgi na zewnętrznej warstwie mięsa to nic innego jak tłuszcz. Oznaczone w ten sposób kawałki mogą zawierać do 200% więcej tłuszczu niż tusze pozbawione białego paska. Poza tym, taki kawałek będzie po prostu twardszy, a jego smak będzie zdecydowanie gorszy. 

Czy sklepowy kurczak jest świeży? Sprawdzi to test "palca"

Kolejnym ciekawym sposobem na sprawdzenie świeżości mięsa jest tzw. test "palca". Wystarczy, że przyciśniesz do tuszy swój palec. Uważaj, żeby nie przebić folii paznokciem! Jeśli odciśnięty fragment szybko wróci do pierwotnego kształtu, to masz do czynienia z naprawdę świeżym mięsem. Natomiast, długo utrzymujący się ślad palca oznacza, że masz do czynienia z produktem gorszej jakości.

Więcej o: