Kurczak jest jednym z najczęściej wybieranych mięs na świecie. Dzięki swojemu bogatemu w białko składowi jest wysoko ceniony przez osoby dbające o swoją dietę. Co więcej, przepisy na przygotowanie kurczaka są banalnie proste. Jednak nie każda porcja kurczaka jest tak samo zdrowa. Przy zakupie lepiej dobrze się zastanowić, zanim podejmiemy decyzję. Jak sprawdzić świeżość mięsa w sklepie? Oto kilka skutecznych sposobów.
Pierwszą rzeczą, na jaką powinno się zwrócić uwagę, jest kolor mięsa. Pierś z kurczaka powinna być lekko różowa. Często zdarza się, że sprzedawane w sklepach jedzenie odbarwia się na żółto. Co to oznacza? Czasami mięso może mieć naturalny żółtawy kolor. W takich przypadkach nie ma czego się obawiać – przebarwienie tego typu wynika z karmienia kurczaka kukurydzą. O wiele częściej, mocny kanarkowy odcień oznacza, że dana pierś nie jest pierwszej świeżości.
Drugim ważnym elementem, który zawsze powinieneś sprawdzać, jest biały pasek na górze piersi z kurczaka. Jeśli ją zauważysz, zdecyduj się na inną porcję. Pręgi na zewnętrznej warstwie mięsa to nic innego jak tłuszcz. Oznaczone w ten sposób kawałki mogą zawierać do 200% więcej tłuszczu niż tusze pozbawione białego paska. Poza tym, taki kawałek będzie po prostu twardszy, a jego smak będzie zdecydowanie gorszy.
Kolejnym ciekawym sposobem na sprawdzenie świeżości mięsa jest tzw. test "palca". Wystarczy, że przyciśniesz do tuszy swój palec. Uważaj, żeby nie przebić folii paznokciem! Jeśli odciśnięty fragment szybko wróci do pierwotnego kształtu, to masz do czynienia z naprawdę świeżym mięsem. Natomiast, długo utrzymujący się ślad palca oznacza, że masz do czynienia z produktem gorszej jakości.