Hortensja to piękna, ale niestety dość wymagająca roślina ogrodowa. Dzięki odpowiedniej pielęgnacji będzie nas cieszyć bujnymi kwiatami. Jednym z ważnych etapów jest stosowanie odpowiednich nawozów.
Podstawą nawożenia hortensji powinny być nawozy organiczne, takie jak kompost, obornik czy biohumus. Dzięki nim uzyskasz odpowiednią żyzność gleby, a dostarczane składniki mineralne korzystnie wpłyną na wzrost i kwitnienie roślin. Nawożenie rozpocznij wczesną wiosną i kontynuuj przez cały okres wegetacji. Mieszanki bogate w azot i potas stosuj najpóźniej do końca sierpnia, by dać krzewom czas na przygotowanie się do zimy. Jesienią stosuj nawozy bogate w fosfor i potas oraz wcześniej przekompostowany obornik.
Jeśli uprawiasz hortensję ogrodową, pamiętaj, że rodzaj nawozu wpływa na kolor kwiatów. Wybarwienie zależy od odczynu podłoża. Kwaśne sprawia, że kwiaty są niebieskie, w podłożu zasadowym — stają się różowe.
Hortensje najlepiej czują się w podłożu o lekko kwaśnym odczynie. Dlatego warto co jakiś czas stosować zakwaszające glebę fusy z kawy. Czyste fusy wysusz, a następnie podsyp nimi krzewy, mieszając je z wierzchnią warstwą ziemi. Możesz je również wymieszać z gotowym kompostem. Pamiętaj jednak, że odczyn podłoża wpływa na kolor kwiatów hortensji ogrodowej.
Do podlewania hortensji latem używaj nawozu z pokrzywy. Do jego wykonania potrzebujesz ok. kilograma liści oraz 10 litrów wody. Przyda się też wiadro. Zebraną pokrzywę zalew wodą, a pojemnik przykryj gazą. Pozostaw na ok. 2 tygodnie, pamiętaj o codziennym mieszaniu. Obornik z pokrzywy bardzo nieprzyjemnie pachnie, dlatego postaw go w bezpiecznej odległości od domu. Przed podlewaniem rozcieńcz nawóz wodą w proporcji 1:10.
Do nawożenia hortensji możesz wykorzystać kompost. Możesz go zrobić samodzielnie w domowym kompostowniku. Wybierz miejsce lekko zacienione, odsłonięte od wiatru. Do zbudowania kompostownika możesz wykorzystać starą skrzynkę po owocach, beczkę lub wiadro z wyciętym dnem. Ważne, by miał on kontakt z glebą i odpowiedni przewiew. Do środka wrzucaj rozdrobnione resztki, odpadki roślin czy zagrabione liście.