Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by każdego dnia zjadać minimum 400 g warzyw i owoców, najlepiej w 5 porcjach i z przewagą tych pierwszych. Zazwyczaj staramy się sięgać po te produkty, które uważamy za zdrowe, a innych unikamy. Powodem są często niezgodne z prawdą mity dotyczące jedzenia. Ofiarą jednego z nich jest... ziemniak. Okazuje się, że to jedno z najzdrowszych polskich warzyw.
Niektórzy mogą być zdziwieni, wszak ziemniak wciąż uważany jest za niezdrowy i tuczący. Okazuje się, że to błąd. To warzywo jest doskonałym źródłem białka, witamin i składników mineralnych. W ziemniakach znajdziemy przede wszystkim potas (aż 443 mg w 100 g), fosfor, magnez czy cynk. To też źródło witaminy A, witamin z grupy B czy beta karotenu. Ziemniaki zawierają błonnik pokarmowy, który ułatwia trawienie i oczyszczenie jelit. A przede wszystkim zawierają witaminę C — więcej, niż znajdziemy w pomidorach czy ogórkach.
Ponadto jak odkryli ostatnio naukowcy z brytyjskiego Instytutu Badań Żywności w Norwich, ziemniaki zawierają związki obniżające ciśnienie krwi.
Zawartość cennych składników to nie jedyna zaleta ziemniaków. Są przecież dostępne przez cały rok, można je kupić w każdym sklepie spożywczym, a nade wszystko nie są drogie.
Wbrew pozorom i popularnym mitom, ziemniaki zawierają niewiele kalorii, bo zaledwie 73 kcal w 100 gramach. A ich odpowiednie przygotowanie sprawi, że nie stracą swoich właściwości odżywczych i nie zyskają dodatkowych kalorii.
Ziemniaki najlepiej gotować w skórce, czyli w mundurkach. Dzięki temu zachowają jak najwięcej składników odżywczych. Możesz je też cienko obrać i ugotować na parze lub w niewielkiej ilości wody. Obrane ziemniaki zalej gorącą lub wrzącą wodą i staraj się nie używać soli podczas gotowania. Smażenie ziemniaków pozbawia je cennych składników i wzbogaca w dodatkowe kalorie pochodzące z tłuszczu, dlatego staraj się to robić jak najrzadziej.