Dokładne wyczyszczenie deski do krojenia jest dość problematyczne. Resztki jedzenia i ich soki, które dość szybko wsiąkają w drewno, mogą zostawiać trudne do usunięcia plamy. Zwykłe wymycie przyrządu wodą z płynem często nie wystarcza. Na szczęście istnieje kilka sprawdzonych sposobów, które szybko zdezynfekują utensylia. Jak więc skutecznie wyczyścić deskę do krojenia?
Płyn do mycia naczyń, pomimo swojej popularności, może nie być wystarczająco skutecznym środkiem do dezynfekcji deski do krojenia. Szkodliwe bakterie, które osadzają się na przyrządzie podczas krojenia surowego mięsa, mogą przetrwać działanie detergentu i ciepłej wody. Jak sobie z nimi poradzić. Najprostszym sposobem jest użycie wody utlenionej. Chyba każdy zna jej bakteriobójcze właściwości. Wystarczy, że spryskasz deskę medykamentem, a po kilku minutach spłuczesz ją gorącą wodą z płynem do mycia naczyń. W ten sposób pozbędziesz się nie tylko zabrudzeń, ale także szkodliwych dla zdrowia mikroorganizmów.
Kolejnym skutecznym trikiem na dokładne wyczyszczenie deski do krojenia jest użycie soku z cytryny. Owoc należy przekroić i dokładnie natrzeć nim zabrudzoną powierzchnię. Następnie musisz odczekać kilka minut i dokładnie opłukać przyrząd pod bieżącą wodą.
Zamiast cytryny możesz użyć także octu. Spryskaj nim deskę, a po odczekaniu krótkiej chwili opłucz ją letnią wodą. Nie musisz przejmować się nieprzyjemnym zapachem kwasu. Aromat wyparuje podczas jej suszenia.