Poza często nieznośną temperaturą, lato na szczęście obdarowuje nas także wieloma dobrodziejstwami — dłuższym dniem, dodatkowym czasem wolnym a w szczególności sezonowymi warzywami oraz owocami, z których w prosty i szybki sposób możemy wyczarować przepyszne dania.
W przygotowaniu letniego menu najważniejsze jest, aby nasze posiłki można było zrobić możliwe małym nakładem czasu oraz sił, ale równocześnie by były one sycące i wartościowe. Upały są dla naszego organizmu wystarczająco męczące, dobrze więc oszczędzić sobie dodatkowego wysiłku. By zadbać o swoje dobre samopoczucie i nie dodawać sobie obciążeń, zrezygnujmy z dań tłustych, ciężkich mięs i gęstych sosów. Pamiętajmy, że wraz ze wzrostem temperatur nasz apetyt często maleje, dlatego nie potrzebujemy tak obfitych posiłków.
Choć w gorące dni najchętniej jedlibyśmy tylko truskawki ze śmietaną na zmianę z bobem, w końcu dopadnie nas chęć na coś bardziej konkretnego. Wtedy zamiast czerwonego mięsa wybierz drób, w szczególności kurczaka i indyka — jest on nie tylko bardziej lekkostrawny, ale również szybszy w przygotowaniu. Jako dodatki sprawdzą się ryż lub kuskus, który przygotujesz w 5 minut — wystarczy zalać go wrzątkiem i delikatnie posolić. Możesz również zrobić szaszłyki, wrapy oraz makarony — zarówno w wersji mięsnej, bezmięsnej jak i mieszanej. Oczywiście w naszych propozycjach nie może zabraknąć kultowego makaronu z truskawkami oraz tradycyjnego obiadu składającego się z jajka sadzonego, młodych ziemniaczków oraz fasolki szparagowej — choć z tą propozycją pracy jest już trochę więcej, czasami warto delikatnie się nagiąć, by kontynuować polskie zwyczaje kulinarne. Wykorzystuj sezonowe warzywa i owoce, które urozmaicą i wzbogacą każdy posiłek.
Jeśli naprawdę nie mamy siły na stanie przy kuchence, możemy zrobić szybkie dania bez gotowania — super sprawdzą się tu kolorowe bowle, zwane miskami pełnych dobroci — w szczególności warzyw i owoców, sycące sałatki lub chłodniki, które przyniosą ukojenie w gorące dni. Pamiętaj również o odpowiednim nawodnieniu!