5 najczęstszych błędów przy kiszeniu ogórków. Sprawdź, czy ich nie popełniasz

Przetwory z ogórków to nieodłączny element naszej kuchni. Do ich przygotowania wykorzystujemy różne odmiany ogórków gruntowych i często korzystamy ze sprawdzonych przepisów. Zdarza się jednak, że ogórki okazują się zepsute lub niesmaczne. Sprawdź, jakich błędów nie popełniać, by uniknąć wpadki.

Ogórki to jedne z najczęstszych przetworów wykonywanych na zimę. Zamiast kupować gotowe słoiki, często wykonujemy je samodzielnie. Zdarza się jednak, że coś poszło nie tak i po otwarciu słoika ogórki okazują się niesmaczne lub zepsute. Jeśli będziemy przestrzegać prostych zasad i porad, to już nie powinno się powtórzyć. Oto najczęstsze błędy popełniane podczas kiszenia ogórków.

Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej

5 najczęstszych błędów przy kiszeniu ogórków. Sprawdź, czy ich nie popełniasz

Trwa sezon na ogórki, które są już dostępne w niemal każdym sklepie spożywczym. Do przetworów z ogórków warto kupić warzywa ze sprawdzonego źródła. Te dostępne w marketach mogą być intensywnie nawożone nawozami azotowymi. Podczas kiszenia zaczynają gnić i brzydko pachnieć. Nie wszystkie odmiany ogórków gruntowych nadają się do przetworów. Najlepiej sprawdzą się odmiany Andrus, Borus, Julian, Octopus czy Śremski. Mają cienką skórkę, słabo wykształconą komorę nasienną i podłużny kształt.

Przed kiszeniem pamiętaj o dokładnym umyciu warzyw, wyparzeniu słoików i nakrętek. Dzięki temu pozbędziesz się bakterii i unikniesz powstania pleśni. Do kiszenia czy ogórków małosolnych wykorzystuj zawsze niejodowaną sól kamienną i nie dodawaj zbyt wielu przypraw. Zastanawiasz się, ile soli do ogórków na zimę potrzebujesz? Solanka powinna mieć stężenie ok. 6-8 procent.

Pamiętaj, by po zalaniu solanką nie odstawiać słoików z ogórkami od razu w chłodne miejsce. Przez pierwsze 24 godziny powinny znajdować się w temperaturze pokojowej. Lepiej też nie kiś ogórków w trakcie burzy. Może ona sprawić, że słoiki… wybuchną.

Masz sprawdzony przepis na ogórki małosolne? Mimo wszystko uważaj na ten błąd

Ogórki małosolne są równie popularne, jak kiszone. Przygotowuje się je szybciej, są więc najczęściej spożywane w sezonie ogórkowym. Zdarza się jednak, że nie wychodzą tak smaczne, jak byśmy chcieli. Powodem jest często nieprawidłowe ułożenie warzyw w słoiku. Ogórki nie powinny być ułożone zbyt luźno. Te umieszczone ciasno nie wypłyną na wierzch. Pamiętaj, by były w całości zalane zalewą. Dzięki temu się nie zepsują. Im mniej składników i dodatków, tym lepiej.

Więcej o: