Odkrój kawałek ziemniaka i natrzyj nim twarz. Banalny trik, który zaskoczy efektem

Są takie naturalne sposoby pielęgnacji skóry, które często stosowane były przez nasze babcie i prababcie, a nas zadziwiają. Kto by pomyślał, że przykładem może być pocieranie twarzy kawałkiem ziemniaka? A jednak przynosi to zadziwiające efekty! Jaka tajemnica kryje się za tym urodowym trikiem?

Sposoby na pielęgnację ciała stosowane przez nasze babcie i prababcie często okazują się dobrymi metodami na jak najdłuższe cieszenie się pięknym, zdrowym wyglądem. Co wspólnego ma z tym ziemniak? Okazuje się, że to smaczne warzywo można w ciekawy sposób wykorzystać podczas zabiegów urodowych.

Zobacz wideo Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym i warzywami

Po pierwsze i najważniejsze — próba uczuleniowa

Na samym początku należy upewnić się, że nasz produkt jest dokładnie obrany i umyty. Brud mógłby przenieść na naszą twarz drobnoustroje, które wywołałyby stan zapalny.

Bardzo ważne jest, by przed pierwszym zabiegiem wykonać próbę uczuleniową. W tym celu należy potrzeć kawałkiem przygotowanego wcześniej warzywa nieeksponowany fragment ciała. Jeśli do 15 min nie wystąpią na skórze żadne zmiany, próbę można uznać za zakończoną sukcesem.

Przekrój ziemniaka i potrzyj nim twarz. Efekt? Petarda!

Istotnie wystarczy obrać, umyć i przekroić warzywo, a następnie potrzeć nim twarz. Dzięki zawartej w ziemniaku witaminie C i przeciwutleniaczom, efektem będzie wygładzenie skóry, wyrównanie jej kolorytu i rozjaśnienie. Jest to też dobry sposób na pozbycie się wszelkich przebarwień, a także oczyszczenie twarzy z zaskórników. "Wcierki" z ziemniaka warto stosować na zmęczoną twarz, jednak dobrze sprawdzą się też przy oparzeniach i ukąszeniach. Taki sposób pielęgnacji skóry może więc przynieść szereg korzyści. 

Jeśli nie chcesz pocierać twarzy bezpośrednio warzywem, zawsze możesz wycisnąć z ziemniaka sok, a następnie zaaplikować go wacikiem na skórę. Efekt będzie tak samo dobry. 

Pocieranie ziemniakiem przyniesie długotrwały efekt przy częstym stosowaniu, warto więc korzystać z tego warzywa za każdym razem, gdy akurat mamy z nim do czynienia podczas gotowania.

Więcej o: