Dieta na płaski brzuch. Proste nawyki, które przybliżą cię do wymarzonej sylwetki

Płaski brzuch to cel, do którego dążymy nie tylko latem. By osiągnąć wymarzoną sylwetkę, oprócz ćwiczeń warto pamiętać też o odpowiednio zbilansowanej diecie. Sprawdź, które produkty powinna zawierać dieta na płaski brzuch, a czego lepiej unikać.

Dobrze zbilansowana dieta i aktywność fizyczna są istotne dla naszego zdrowia. Pozwolą też osiągnąć wymarzoną sylwetkę. Powinniśmy jednak pamiętać, że zmuszanie się do jedzenia rzeczy, za którymi nie przepadamy czy wykonywania nudnych dla nas ćwiczeń sprawi, że szybko wrócimy do starych nawyków. Jeśli marzymy o płaskim brzuchu, warto włączyć do jadłospisu te produkty i pamiętać o kilku prostych poradach.

Zobacz wideo Cindy Crawford pokazała pakiet ćwiczeń na mięśnie brzucha

Dieta na płaski brzuch. Czy trzeba rezygnować z węglowodanów?

Jednym z wielu popularnych mitów dietetycznych jest stwierdzenie, że węglowodany tuczą. Za przybieranie na wadze odpowiedzialny jest przede wszystkim nadmiar kalorii, który w połączeniu z brakiem lub niedoborem ruchu i aktywności fizycznej sprawia, że pojawiają się zbędne kilogramy. Nadmiar węglowodanów, a w szczególności cukru, może co prawda powodować przyrost tkanki tłuszczowej, ale nie oznacza to, że trzeba ich unikać.

Białe pieczywo, słodycze czy makarony zawierają węglowodany proste. Lepiej zastąp je produktami, które zawierają węglowodany złożone. Pełnoziarniste pieczywo i makarony, brązowy ryż, otręby czy warzywa strączkowe są zdrowszą alternatywą. Dodatkowo zawierają błonnik, który daje uczucie sytości i wspomaga przemianę materii. Zamiast słodyczy postaw na świeże owoce.

Sposoby na płaski brzuch. Pamiętaj o produktach bogatych w błonnik

W diecie na płaski brzuch warto uwzględnić produkty bogate w błonnik. Jest on kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Zmniejsza uczucie głodu, ogranicza wchłanianie cholesterolu, spowalnia rozkład węglowodanów i obniża stężenie glukozy we krwi. A przede wszystkim przyspiesza perystaltykę jelit i wspomaga usuwanie z organizmu zbędnych produktów przemiany materii.

Najlepszym źródłem błonnika są produkty zbożowe, takie jak kasza gryczana, ryż brązowy, pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane czy otręby. Wysoką zawartość tego składnika znaleźć też można w nasionach roślin strączkowych. Najwięcej błonnika zawierają fasola czerwona, fasola biała i groch. W diecie uwzględnij też brukselkę, marchewkę, buraki, brokuły czy seler. Bogate w błonnik są owoce, takie jak:

  • porzeczki,
  • maliny,
  • jeżyny,
  • gruszki,
  • jabłka,
  • grejpfruty,
  • pomarańcze.

W diecie bogatej w błonnik powinna się też znaleźć odpowiednia ilość spożywanej wody. Pamiętaj więc o nawadnianiu. Poza zwykłą wodą możesz sięgnąć również po wodę z dodatkiem soku z cytryny czy imbiru lub zieloną herbatę.

Więcej o: