Uważaj na te trzy produkty podczas zakupów. Ich skład może cię zaskoczyć

Jak często podczas zakupów zdarza ci się dokładnie czytać etykiety produktów? To dobry nawyk nie tylko w przypadku kosmetyków, lecz także przede wszystkim żywności. Na te trzy produkty powinniśmy najbardziej uważać i dokładnie zapoznawać się z ich składem.

Mylące napisy na etykietach czy opakowania, które wydają się większe niż w rzeczywistości to często stosowane praktyki. Niektórzy producenci wprowadzają w błąd również składem produktów, licząc na to, że klienci nie będą się z nim zapoznawać przed zakupem. Jedną z często stosowanych praktyk jest dodawanie do artykułu substancji, które nie powinny się w nim znaleźć. Na te 3 produkty powinniśmy najbardziej uważać podczas zakupów.

Zobacz wideo Katastrofa nad Odrą. "Nie znajdzie tu pan żywego organizmu. A jeśli będzie, to będzie walczył o życie"

Najczęściej fałszowany produkt spożywczy. Zwróć uwagę na etykietę

Brytyjski "The Telegraph", na podstawie danych Food Fraud Database, w której zebrane są informacje o oszustwach producentów żywności, podaje, że najczęściej podrabianym produktem spożywczym jest miód. I choć uważany jest on za zdrowszą alternatywę dla zwykłego cukru, okazuje się, że kupując go, możemy wpaść w pułapkę. W jaki sposób producenci fałszują miód? Dodają do niego syrop cukrowy, kukurydziany oraz barwniki. Co ważne, jest to całkowicie legalne, pod warunkiem że informacja o tym znajdzie się na opakowaniu. I owszem, można ją znaleźć — najczęściej drobnym drukiem. Inną praktyką jest mieszanie dobrej jakości miodu ze znacznie większą ilością tańszego i mocno filtrowanego produktu, pozbawionego smaku i wartości odżywczych.

Trzej kierowcy wyjechali na drogi powiatu świeckiego, choć nie powinniMandaty nawet do 2500 zł. Wielka akcja policji rusza już w piątek

Na jakie produkty warto uważać podczas zakupów? Ich skład może być zaskoczeniem

Oprócz miodu często fałszowanym przez producentów produktem okazuje się też oliwa z oliwek. Produkt o niższej jakości sprzedawany jest jako ten z pierwszego tłoczenia, na etykietach pojawiają się wprowadzające w błąd informacje o kraju pochodzenia, takie jak flaga Włoch czy włosko brzmiące nazwy. Często oliwa z oliwek mieszana jest też z tańszymi olejami roślinnymi. Dodają też barwniki, najczęściej chlorofil, które nadają produktom charakterystyczny odcień.

Mięso z kurczaka w sklepieJak sprawdzić świeżość mięsa w sklepie? Zwróć uwagę na te dwa szczegóły

Trzecim najczęściej fałszowanym produktem jest… mleko. Producenci dodają do surowego mleka wodę, dodają też substancje konserwujące. Droższe mleka kozie i owcze zastępowane są mlekiem krowim lub są z nim mieszane. 

Więcej o: