Ananas to jeden z najczęściej kupowanych owoców przez Polaków. Słodki przysmak idealnie sprawdza się w wielu ciastach, deserach i drinkach. Jednak zanim po niego sięgniesz, koniecznie sprawdź, czy jest dojrzały. Zerwany zbyt wcześnie, ananas jest trujący!
Po czym najprościej rozpoznać dojrzałego ananasa? Przede wszystkim po kolorze jego skórki. Owoce gotowe do jedzenia mają charakterystyczny jasnopomarańczowy odcień wewnątrz swoich "łusek", otoczony ciemniejszą brązową barwą. Jego liście są wtedy widocznie zielone i trudno je wyrwać. Spróbuj także nacisnąć na skórkę ananasa. Jeśli poczujesz słodki zapach, możesz być pewien, że owoc jest już gotowy do zjedzenia.
Pamiętaj, aby zawsze kupować ananasa w całości. Wiele sklepów ma w swojej ofercie owoc pokrojony już wcześniej w ćwiartki lub połówki. W takich przypadkach nie sposób sprawdzić, czy przekrojone porcje nadają się do spożycia. Ponadto, po zakupie ananasa możesz poczekać kilka dni. Przez ten czas owoc powinien wystarczająco dojrzeć. Pokrojone kawałki nie są w stanie tego zrobić. Co gorsza, po kilku dniach najpewniej zaczną się już psuć.
Ananas jest bogaty w bromelainę — mieszankę enzymów odpowiadających za trawienie białka. Jaki wpływ na nasz organizm ma ta substancja? Jej działanie można odczuć już w jamie ustnej. To właśnie ona sprawia, że podczas jedzenia owocu odczuwamy pieczenie języka i gardła. Enzymy delikatnie trawią znajdujący się na nich naskórek. Oprócz powodowania podrażnień bromelaina ma także inny wpływ na nasze ciało. W większych ilościach może zadziałać jak środek przeczyszczający.