Jak przedłużyć świeżość sałaty? Dzięki tym trikom warzywa i owoce będą chrupiące i soczyste

Każdego roku marnujemy ogromne ilości jedzenia. Jednym z powodów jest niewłaściwe przechowywanie żywności, w tym świeżych warzyw i owoców. Sprawdź, jak przedłużyć trwałość produktów spożywczych. Dzięki tym trikom będą świeże i chrupiące.

Więdnące sałata i marchewka, psujące się truskawki czy żółknący brokuł - ile razy zdarzyła ci się taka sytuacja? By uniknąć marnowania żywności, warto sięgnąć po sprawdzone domowe sposoby. Dzięki nim warzywa i owoce będą dłużej świeże.

Zobacz wideo Majcher: Marnowane jedzenie jako kraj byłoby na trzecim miejscu pod względem emisji gazów cieplarnianych

Dwa sposoby na przedłużenie świeżości sałaty. Są banalnie proste

Zdarza się, że ze sklepu przynieśliśmy zbyt dużą główkę sałaty i choćbyśmy dodawali ją do śniadania, obiadu i kolacji, może okazać się, że liście zaczną więdnąć, a po czasie będziemy zmuszeni ją wyrzucić. Co robić, by sałata była dłużej świeża? Wypróbuj te dwa sposoby.

  • Liście sałaty wrzuć do miski z wodą i dokładnie opłucz. Z listków usuń wodę przy pomocy ręcznika lub ściereczki. Na dno pojemnika do przechowywania żywności wyłóż ręcznik papierowy. Na to ułóż liście sałaty. W przypadku dużej ilości układaj warstwowo. Pojemnik szczelnie zamknij i włóż do lodówki. Ręcznik wchłonie nadmiar wilgoci i sprawi, że liście nie będą gniły.
  • Wypłucz dokładnie liście sałaty pod bieżącą wodą. Wrzuć do miski z zimną wodą — możesz do niej dodać kostki lodu. Pozostaw na godzinę, po czym odsącz i ułóż na ściereczce lub ręczniku. Zwiń w rulon i umieść w lodówce. Co dwa dni płucz liście w wodzie i ponownie zawijaj w ręcznik.

Jak przedłużyć świeżość warzyw i owoców? Dzięki tym trikom będą soczyste i chrupiące

Niektóre warzywa preferują przechowywanie w wodzie. Liście sałaty możesz umieścić w słoiku ogonkami do dołu i zalać zimną wodą. Na wierzch pojemnika nałóż ręcznik papierowy i zabezpiecz go gumką. Słoik umieść w lodówce. W podobny sposób możesz przechowywać też marchewki, seler naciowy czy szparagi. Do pojemnika lub szklanki wypełnionej do połowy wodą możesz wkładać brokuły czy kalafiory. Pamiętaj, by co najmniej raz dziennie wymieniać wodę na świeżą i przechowywać produkty w lodówce.

Marchew, która pokryta jest ziemią, wciąż nadaje się do przechowywania w piasku lub ziemi. W przypadku tej już umytej z marketu lepiej sprawdzi się sposób z wodą. Ziemniaki, cebulę czy czosnek możesz przechowywać w papierowej torbie z wyciętymi otworami. Dla tych warzyw wybierz chłodne i ciemne miejsce, z dala od wilgoci.

By banany były dłużej świeże, ich końcówki możesz owinąć folią. Dzięki temu proces dojrzewania zwolni, a owoce będą żółte. Owoce, takiej jak truskawki, przechowuj w lodówce dokładnie osuszone i najlepiej niemyte, niepozbawione szypułek. Na dno pojemnika wyłóż ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar wilgoci.

Więcej o: