Więdnące sałata i marchewka, psujące się truskawki czy żółknący brokuł - ile razy zdarzyła ci się taka sytuacja? By uniknąć marnowania żywności, warto sięgnąć po sprawdzone domowe sposoby. Dzięki nim warzywa i owoce będą dłużej świeże.
Zdarza się, że ze sklepu przynieśliśmy zbyt dużą główkę sałaty i choćbyśmy dodawali ją do śniadania, obiadu i kolacji, może okazać się, że liście zaczną więdnąć, a po czasie będziemy zmuszeni ją wyrzucić. Co robić, by sałata była dłużej świeża? Wypróbuj te dwa sposoby.
Niektóre warzywa preferują przechowywanie w wodzie. Liście sałaty możesz umieścić w słoiku ogonkami do dołu i zalać zimną wodą. Na wierzch pojemnika nałóż ręcznik papierowy i zabezpiecz go gumką. Słoik umieść w lodówce. W podobny sposób możesz przechowywać też marchewki, seler naciowy czy szparagi. Do pojemnika lub szklanki wypełnionej do połowy wodą możesz wkładać brokuły czy kalafiory. Pamiętaj, by co najmniej raz dziennie wymieniać wodę na świeżą i przechowywać produkty w lodówce.
Marchew, która pokryta jest ziemią, wciąż nadaje się do przechowywania w piasku lub ziemi. W przypadku tej już umytej z marketu lepiej sprawdzi się sposób z wodą. Ziemniaki, cebulę czy czosnek możesz przechowywać w papierowej torbie z wyciętymi otworami. Dla tych warzyw wybierz chłodne i ciemne miejsce, z dala od wilgoci.
By banany były dłużej świeże, ich końcówki możesz owinąć folią. Dzięki temu proces dojrzewania zwolni, a owoce będą żółte. Owoce, takiej jak truskawki, przechowuj w lodówce dokładnie osuszone i najlepiej niemyte, niepozbawione szypułek. Na dno pojemnika wyłóż ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar wilgoci.