Dodaj go do mizerii i ciesz się niesamowitym smakiem. Wszyscy poproszą cię o przepis!

Mizeria to klasyczny dodatek do dań obiadowych. Można ją spotkać przy prawie każdym niedzielnym obiedzie. Z tego powodu sałatka ogórkowa potrafi z czasem nudzić. Jak zatem urozmaicić jej smak? Zdradzamy prosty i pyszny sposób!

Klasyczny smak mizerii, choć jest naprawdę pyszny, może nudzić swoją prostotą. Z tego powodu, osoby lubiące eksperymentować w kuchni szukali ciekawych dodatków do sałatki z ogórków. W końcu udało się znaleźć jeden składnik, który zmienia smak mizerii na jeszcze lepszy. Koniecznie go wypróbuj!

Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej

Dodaj go do mizerii i ciesz się pysznym smakiem. Zapomnisz o klasycznej wersji

Jednym z najpopularniejszych przepisów na niestandardową mizerię podzieliła się na TikToku użytkowniczka o nicku szefowa.kuchni. Do klasycznych ogórków i śmietany dodała:

  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 łyżeczkę majonezu
  • 1 łyżeczkę musztardy
  • sok z cytryny
  • pieprz mielony
  • czosnek granulowany
  • szczypiorek

Łącząc te składniki, zupełnie odmienisz smak mizerii. Musztarda, szczypiorek i sok z cytryny nadają jej wiele mocnych akcentów, jednak to nie one zasługują na szczególną uwagę. W tym przepisie król jest tylko jeden — ogórek konserwowy. Nie dość, że jego faktura skrajnie różni się od innych składników sałatki, to w dodatku jego lekki octowy aromat idealnie pasuje do delikatnego smaku klasycznej mizerii. Jeśli słyszysz o tym przepisie po raz pierwszy, to koniecznie go wypróbuj. Jest tak dobry, że zapomnisz o tradycyjnej wersji sałatki

Inny ciekawy przepis na mizerię. Zamiast śmietany, użyj jogurtu

Innym, dość popularnym przepisem na mizerię, jest zastąpienie śmietany jogurtem naturalnym. Wystarczy, że pokroisz ogórek szklarniowy w drobne plastry, a następnie doprawisz go solą, pieprzem i cukrem. Warto także dodać sok z cytryny dla poprawienia smaku. Do salaterki dolej jogurt naturalny i dobrze wymieszaj go z resztą składników. W ten sposób nadasz mizerii ciekawego, kwaskowatego smaku i sprawisz, że będzie zdecydowanie zdrowsza. 

Więcej o: