Drożdże są doskonałą alternatywą dla gotowych chemicznych nawozów i środków ochrony roślin w domu i ogrodzie. Można je stosować jako nawóz lub do oprysku przed szkodnikami i chorobami. Sprawdź, jak je stosować, by kwiaty rosły bujnie i zdrowo.
Nawóz przygotowany z drożdży piekarskich korzystnie wpływa na system korzeniowy roślin. Ułatwia pobieranie wody i składników mineralnych. Wzbogaca rośliny w witaminy i składniki odżywcze, w tym żelazo, potas, wapń czy magnez. Przyspiesza ich wzrost, a w sezonie wegetacyjnym - kwitnienie i owocowanie. A przede wszystkim, drożdże chronią nasze uprawy przed szkodnikami i chorobami grzybowymi, takimi jak szara pleśń czy mączniak.
Drożdże piekarskie można wykorzystywać na wiele różnych sposobów. Sprawdzą się nie tylko w kuchni, lecz także w pielęgnacji czy uprawie roślin. Najprostszym sposobem na piękne i bujne kwiaty jest nawóz z drożdży. Jak go wykonać? Potrzebujesz 10 litrów wody oraz 100 g drożdży świeżych lub 32 g drożdży suchych. Wystarczy, że rozpuścisz drożdże w wodzie, wymieszasz i odstawisz na godzinę.
Po tym czasie podlej rośliny tak przygotowanym nawozem. Nawóz z niefermentowanych drożdży nie wymaga rozcieńczania.
Do podlewania możesz również wykorzystać nawóz ze sfermentowanych drożdży piekarskich. Jego przygotowanie jest już jednak dłuższe i wymaga więcej pracy.
Taki nawóz stosuj po odpowiednim rozcieńczeniu. Na 1 szklankę środka powinno przypadać 10 litrów wody, najlepiej deszczówki lub przegotowanej i odstanej. Najlepsze efekty, niezależnie od tego, czy stosujesz nawóz niesfermentowany, czy sfermentowany, przyniesie podlewanie co ok. 2 tygodnie, najlepiej wiosną i latem.