Sekret bujnych kwiatów? Nawóz z drożdży! Jest nie tylko banalnie prosty, ale i tani

Drożdże piekarskie możemy stosować nie tylko w kuchni podczas przyrządzania wypieków. Okazuje się, że te grzyby świetnie sprawdzą się również w uprawie roślin w domu i ogrodzie. Sprawdź, jak przygotować nawóz z drożdży i jak go stosować.

Drożdże są doskonałą alternatywą dla gotowych chemicznych nawozów i środków ochrony roślin w domu i ogrodzie. Można je stosować jako nawóz lub do oprysku przed szkodnikami i chorobami. Sprawdź, jak je stosować, by kwiaty rosły bujnie i zdrowo.

Zobacz wideo Jak ochronić rośliny balkonowe przed chorobami grzybicznymi? Wypróbuj ekologiczny oprysk

Sekret bujnych kwiatów? Nawóz z drożdży! Dlaczego warto go stosować?

Nawóz przygotowany z drożdży piekarskich korzystnie wpływa na system korzeniowy roślin. Ułatwia pobieranie wody i składników mineralnych. Wzbogaca rośliny w witaminy i składniki odżywcze, w tym żelazo, potas, wapń czy magnez. Przyspiesza ich wzrost, a w sezonie wegetacyjnym - kwitnienie i owocowanie. A przede wszystkim, drożdże chronią nasze uprawy przed szkodnikami i chorobami grzybowymi, takimi jak szara pleśń czy mączniak.

Jak dbać o paprocie domowe?Jak dbać o paprocie domowe? Podlej roślinę tym naparem, by pięknie rosła

Nawóz z drożdży. Jak go przygotować?

Drożdże piekarskie można wykorzystywać na wiele różnych sposobów. Sprawdzą się nie tylko w kuchni, lecz także w pielęgnacji czy uprawie roślin. Najprostszym sposobem na piękne i bujne kwiaty jest nawóz z drożdży. Jak go wykonać? Potrzebujesz 10 litrów wody oraz 100 g drożdży świeżych lub 32 g drożdży suchych. Wystarczy, że rozpuścisz drożdże w wodzie, wymieszasz i odstawisz na godzinę. 

Po tym czasie podlej rośliny tak przygotowanym nawozem. Nawóz z niefermentowanych drożdży nie wymaga rozcieńczania.

Słoneczniki w ogrodzieJak uprawiać słoneczniki w ogrodzie? "Kwiaty lata" kwitną aż do jesieni

Do podlewania możesz również wykorzystać nawóz ze sfermentowanych drożdży piekarskich. Jego przygotowanie jest już jednak dłuższe i wymaga więcej pracy.

  • 100 g świeżych drożdży rozpuść w szklance ciepłej wody.
  • Dodaj szklankę cukru i wymieszaj.
  • Mieszankę odstaw na 2 godziny.
  • Po tym czasie dodaj ją do 10 litrów wody.
  • Naczynie z miksturą odstaw na tydzień do sfermentowania.

Taki nawóz stosuj po odpowiednim rozcieńczeniu. Na 1 szklankę środka powinno przypadać 10 litrów wody, najlepiej deszczówki lub przegotowanej i odstanej. Najlepsze efekty, niezależnie od tego, czy stosujesz nawóz niesfermentowany, czy sfermentowany, przyniesie podlewanie co ok. 2 tygodnie, najlepiej wiosną i latem.

Więcej o: