Jak pasteryzować przetwory? Wykorzystaj zmywarkę! To niezawodny i szybki sposób na wekowanie słoików

Sezon na przetwory wciąż trwa. Nieodłącznym jego elementem jest pasteryzowanie. A to już niestety często związane jest z nawet kilkoma godzinami spędzonymi w kuchni. Proces ten można jednak ułatwić i przyspieszyć. Sprawdź, jak pasteryzować przetwory w zmywarce.

Sezon na zbiory warzyw i owoców wiąże się również z przygotowywaniem przetworów na zimę. Od ogórków przez warzywa, gotowe potrawy po soki i dżemy. Niestety, często wiąże się to z kilkoma godzinami spędzonymi w kuchni. Sporo czasu zajmuje pasteryzowanie, szczególnie gdy sięgamy po klasyczny sposób i gotujemy słoiki w garnku z wodą. Na szczęście możesz sięgnąć po inny sposób i wekowanie w… zmywarce. Jak to możliwe? Sprawdźmy!

Zobacz wideo Czas na przetwory! Jak przygotować kurki i czereśnie, zawekować słoiki i odkleić z nich etykiety?

Pasteryzowanie przetworów w zmywarce. Jeden z kilku sposobów na wekowanie

Najpopularniejszym sposobem na wekowanie przetworów jest zagotowywanie słoików w garnku z wodą. Jest to jednak proces, który zajmuje dużo czasu i wymaga od nas pilnowania słoików. Sprawdzi się jednak zarówno w przypadku tych zakręcanych, jak i z gumową uszczelką. Inną z metod jest pasteryzowanie w piekarniku. Równie popularne jest pasteryzowanie gorących przetworów bezpośrednio po ich przełożeniu do naczynia, ten sposób sprawdzi się niestety jedynie w przypadku dżemów, soków i konfitur. Okazuje się, że proces wekowania można znacznie ułatwić dzięki wykorzystaniu zmywarki.

Jak pasteryzować przetwory w zmywarce. Wekowanie słoików krok po kroku 

Na początek przygotuj odpowiednią liczbę słoików i nakrętek. Dokładnie je umyj, wyparz wrzątkiem i osusz.

  • Wypełnij słoiki przygotowanymi wcześniej przetworami. Pamiętaj, by pozostawić 2-3 centymetry wolnej przestrzeni!
  • Nakrętkę i rant słoika przetrzyj wacikiem nasączonym odrobiną spirytusu. Pozbędziesz się dzięki temu tłuszczu i resztek produktów, które mogłyby doprowadzić do nieprawidłowego zawekowania.
  • Dobrze zakręć słoiki, a następnie umieść je w zmywarce do góry dnem.
  • Nie umieszczaj w urządzeniu tabletek ani płynu nabłyszczającego.
  • Uruchom program o temperaturze między 60 a 90 stopniami.
  • Po zakończeniu programu zaczekaj, aż przestygną i wyjmij słoiki. Postaw na blacie, wciąż trzymając je do góry dnem.
  • Przykryj ściereczką i odczekaj 24 godziny.
  • Po upływie doby odwróć słoiki i upewnij się, że nakrętki są wklęsłe.

Po prawidłowo wykonanej pasteryzacji przenieś słoiki w ciemne i chłodne miejsce. Słoików wekowych, czyli takich z gumową uszczelką, nie odwracaj do góry dnem zarówno w zmywarce, jak i już po wyciągnięciu ich z urządzenia.

Więcej o: