Sezon na zbiory warzyw i owoców wiąże się również z przygotowywaniem przetworów na zimę. Od ogórków przez warzywa, gotowe potrawy po soki i dżemy. Niestety, często wiąże się to z kilkoma godzinami spędzonymi w kuchni. Sporo czasu zajmuje pasteryzowanie, szczególnie gdy sięgamy po klasyczny sposób i gotujemy słoiki w garnku z wodą. Na szczęście możesz sięgnąć po inny sposób i wekowanie w… zmywarce. Jak to możliwe? Sprawdźmy!
Najpopularniejszym sposobem na wekowanie przetworów jest zagotowywanie słoików w garnku z wodą. Jest to jednak proces, który zajmuje dużo czasu i wymaga od nas pilnowania słoików. Sprawdzi się jednak zarówno w przypadku tych zakręcanych, jak i z gumową uszczelką. Inną z metod jest pasteryzowanie w piekarniku. Równie popularne jest pasteryzowanie gorących przetworów bezpośrednio po ich przełożeniu do naczynia, ten sposób sprawdzi się niestety jedynie w przypadku dżemów, soków i konfitur. Okazuje się, że proces wekowania można znacznie ułatwić dzięki wykorzystaniu zmywarki.
Na początek przygotuj odpowiednią liczbę słoików i nakrętek. Dokładnie je umyj, wyparz wrzątkiem i osusz.
Po prawidłowo wykonanej pasteryzacji przenieś słoiki w ciemne i chłodne miejsce. Słoików wekowych, czyli takich z gumową uszczelką, nie odwracaj do góry dnem zarówno w zmywarce, jak i już po wyciągnięciu ich z urządzenia.