Jak pasteryzować przetwory? Wykorzystaj zmywarkę! To niezawodny i szybki sposób na wekowanie słoików

Sezon na przetwory wciąż trwa. Nieodłącznym jego elementem jest pasteryzowanie. A to już niestety często związane jest z nawet kilkoma godzinami spędzonymi w kuchni. Proces ten można jednak ułatwić i przyspieszyć. Sprawdź, jak pasteryzować przetwory w zmywarce.

Sezon na zbiory warzyw i owoców wiąże się również z przygotowywaniem przetworów na zimę. Od ogórków przez warzywa, gotowe potrawy po soki i dżemy. Niestety, często wiąże się to z kilkoma godzinami spędzonymi w kuchni. Sporo czasu zajmuje pasteryzowanie, szczególnie gdy sięgamy po klasyczny sposób i gotujemy słoiki w garnku z wodą. Na szczęście możesz sięgnąć po inny sposób i wekowanie w… zmywarce. Jak to możliwe? Sprawdźmy!

Zobacz wideo Czas na przetwory! Jak przygotować kurki i czereśnie, zawekować słoiki i odkleić z nich etykiety?

Pasteryzowanie przetworów w zmywarce. Jeden z kilku sposobów na wekowanie

Najpopularniejszym sposobem na wekowanie przetworów jest zagotowywanie słoików w garnku z wodą. Jest to jednak proces, który zajmuje dużo czasu i wymaga od nas pilnowania słoików. Sprawdzi się jednak zarówno w przypadku tych zakręcanych, jak i z gumową uszczelką. Inną z metod jest pasteryzowanie w piekarniku. Równie popularne jest pasteryzowanie gorących przetworów bezpośrednio po ich przełożeniu do naczynia, ten sposób sprawdzi się niestety jedynie w przypadku dżemów, soków i konfitur. Okazuje się, że proces wekowania można znacznie ułatwić dzięki wykorzystaniu zmywarki.

Po otwarciu psują się szybciej. Jak długo przechowywać ogórki kiszone5 najczęstszych błędów podczas kiszenia ogórków. Sprawdź, na co uważać

Jak pasteryzować przetwory w zmywarce. Wekowanie słoików krok po kroku 

Na początek przygotuj odpowiednią liczbę słoików i nakrętek. Dokładnie je umyj, wyparz wrzątkiem i osusz.

  • Wypełnij słoiki przygotowanymi wcześniej przetworami. Pamiętaj, by pozostawić 2-3 centymetry wolnej przestrzeni!
  • Nakrętkę i rant słoika przetrzyj wacikiem nasączonym odrobiną spirytusu. Pozbędziesz się dzięki temu tłuszczu i resztek produktów, które mogłyby doprowadzić do nieprawidłowego zawekowania.
  • Dobrze zakręć słoiki, a następnie umieść je w zmywarce do góry dnem.
  • Nie umieszczaj w urządzeniu tabletek ani płynu nabłyszczającego.
  • Uruchom program o temperaturze między 60 a 90 stopniami.
  • Po zakończeniu programu zaczekaj, aż przestygną i wyjmij słoiki. Postaw na blacie, wciąż trzymając je do góry dnem.
  • Przykryj ściereczką i odczekaj 24 godziny.
  • Po upływie doby odwróć słoiki i upewnij się, że nakrętki są wklęsłe.

Domowe elektrolity nie tylko na upalne dni. Dodaj te składniki do wody, a twój organizm ci podziękujeDomowe elektrolity. Dodaj to do wody, a twój organizm ci podziękuje

Po prawidłowo wykonanej pasteryzacji przenieś słoiki w ciemne i chłodne miejsce. Słoików wekowych, czyli takich z gumową uszczelką, nie odwracaj do góry dnem zarówno w zmywarce, jak i już po wyciągnięciu ich z urządzenia.

Więcej o: