Choć wiele osób stara się ograniczyć ilość cukru w diecie, wciąż znajdujemy go w każdej kuchni. Zazwyczaj stosujemy go do słodzenia napojów czy wypieków, ale okazuje się, że przyda się również podczas prania.
Niektóre ubrania z biegiem czasu tracą swój kolor. Powodem często bywa niewłaściwy sposób prania. Wrzucenie sterty brudnych rzeczy do pralki, dodanie sporej porcji detergentu i uruchomienie programu może nie wystarczyć. Będą czyste i odświeżone, ale po kilku praniach może się okazać, że ubrania wypłowiały, a ich kolory stały się mniej intensywne. By uniknąć takiego scenariusza, warto uważnie segregować rzeczy, dobierać program do metek, a do każdego prania dodawać... cukier.
Wystarczy, że do prania dodasz łyżkę cukru. Wsyp go do pojemnika na detergent i uruchom odpowiedni program. Cukier pozwoli przywrócić i zachować kolor materiału. Ubrania, które zaczynają tracić swój kolor, możesz też namoczyć przez kilka godzin w posłodzonej wodzie. Po wszystkim po prostu wrzuć je do pralki. Sposób ten sprawdzi się nie tylko w przypadku ubrań ciemnych czy kolorowych, lecz także białych.
W cukrze możesz też płukać firanki. Wystarczy, że dodasz 2 łyżki do pojemnika na płyn zmiękczający. Dzięki temu będą lepiej się układać, unikniesz też nieestetycznych zagnieceń. Po wyciągnięciu firanek od razu rozwieś je na oknie.
By przywrócić kolor, szczególnie tych ubrań, które niechcący zafarbowaliśmy, warto sięgnąć po liść laurowy. Najlepiej sprawdzi się namaczanie w wywarze z dodatkiem kilku liści. Zagotuj wodę z dodatkiem tej przyprawy, a po przestudzeniu namocz w niej zafarbowane lub przebarwione rzeczy. Po kilku godzinach wrzuć je do pralki.