Przypalenia mogą pojawić się od zewnętrznej lub wewnętrznej strony garnka. Nie zawsze to nasza wina. Czasem to po prostu efekt kilku niefortunnych przypadków. Nie musisz załamywać rąk ani wyrzucać pozornie zniszczonych naczyń. Z przypaleniami doskonale poradzisz sobie tymi domowymi sposobami. Najważniejsze jest szybkie działanie. Metodę warto dobrać do rodzaju przypaleń. Czasem wystarczy zwykła woda z odrobiną płynu do mycia naczyń. Co, jeśli to nie pomogło?
Pozbądź się przypalonej potrawy z garnka jak najszybciej. Do środka wlej ocet w takiej ilości, by dokładnie przykrył przypalone resztki, a następnie zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wyłącz palnik i przy pomocy drewnianej szpatułki oddziel przypalenia od dna naczynia. Wrzątek zmiękczy przypalone danie, a łopatka oderwie je od dna. Po wszystkim usuń resztki, a garnek wyszoruj przy pomocy płynu do mycia naczyń. Octem nie czyść garnków aluminiowych! Kwas może doprowadzić do wydzielania się szkodliwych związków. Zamiast octu, możesz sięgnąć po sól. Wysyp ją na dno naczynia, zalej wrzącą wodą i pozostaw na kilka godzin.
Innym sposobem na pozbycie się przypaleń jest sięgnięcie po tabletkę do zmywarki. Wlej do zabrudzonego garnka wodę, do około połowy jego wysokości, i zagotuj. Do wrzątku wrzuć kostkę i pozostaw na godzinę do namoczenia. Po tym czasie umyj naczynie.
Gdy na dnie wciąż pozostają ślady, sięgnij po sodę oczyszczoną. Wysyp proszek na dno naczynia w sporej ilości, a następnie dodaj odrobinę wody. Wymieszaj do powstania gęstej pasty. Rozprowadź ją na przypaleniach i pozostaw na ok. 15 minut. Po tym czasie przy pomocy gąbki wyszoruj garnek.
Gdy ślady przypaleń znajdują się na zewnątrz naczynia, w misce przygotuj gęstą pastę z sody i wody. Nałóż ją grubą warstwą na zabrudzenia i pozostaw do wyschnięcia, najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie zwilż gąbkę wodą i usuń sodę oczyszczoną, przy okazji delikatnie szorując garnek.