Po przyjęciu czy świętach zostały ci resztki tortu albo ciast? Każdemu zdarzyło się to co najmniej raz w życiu. Pojawia się wtedy pytanie, co z tym zrobić. Chcesz przecież jak najdłużej cieszyć się wypiekami. Sprawdź, w jaki sposób przechowywać ciasta i co robić, by tort był dłużej świeży. Pomoże ten trik z chlebem.
Torty i ciasta z kremem szybko wysychają. Z tego powodu pozostałe resztki warto odpowiednio zabezpieczyć. Jak to zrobić?
Dzięki temu brzegi ciasta nie obeschną, a tort będzie dłużej wilgotny.
Tak zabezpieczone ciasto umieść w odpowiednim pojemniku lub owiń folią spożywczą. Trzymaj je w lodówce, ale nie dłużej niż 2 dni.
Ciasta z kremem owiń folią i przechowuj je w lodówce. Te z bitą śmietaną lepiej zjeść jak najszybciej, już po kilku godzinach mogą bowiem zacząć się psuć. W lodówce trzymaj również ciasta ucierane czy babki. Te z dodatkiem owoców możesz przechowywać do 2 dni.
Ciasta drożdżowe i kruche trzymaj poza lodówką. Mogą w niej stwardnieć, szybko też chłoną różne zapachy. Lepszym dla nich miejscem będzie szafka w kuchni. Kruche ciasteczka czy babeczki bez dodatków możesz przechowywać nawet przez kilka tygodni. Wybierz dla nich chłodne i ciemne miejsce. Pamiętaj też, by ciasta zawsze wyciągać z blach.
Większość ciast możesz bez problemu przechowywać w zamrażalniku. Zarówno ciasta z kremem, jak i serniki, ciasta biszkoptowe, francuskie czy drożdżowe nadają się do mrożenia. Wyjątkiem są bezy i wypieki z dodatkiem galaretki, bo ta po rozmrożeniu zmieni swoją konsystencję. Uważaj też na ciasta z bitą śmietaną. Ciasta najlepiej wkładaj do zamrażalnika w kawałkach. Pamiętaj, że raz zamrożonego produktu nie należy mrozić ponownie. Takie wypieki możesz przechowywać nawet przez 2 miesiące.