Weź dwie kromki chleba i przyłóż je do brzegów tortu. Efekt cię zaskoczy

Często zdarza się, że pozostają nam resztki tortu czy ciast. Zaczynamy się wtedy zastanawiać, jak je prawidłowo przechowywać, by nie trzeba było go wyrzucać już następnego dnia. Ten trik sprawi, że tort dłużej zachowa swoją świeżość. Wystarczą. dwie kromki chleba.

Po przyjęciu czy świętach zostały ci resztki tortu albo ciast? Każdemu zdarzyło się to co najmniej raz w życiu. Pojawia się wtedy pytanie, co z tym zrobić. Chcesz przecież jak najdłużej cieszyć się wypiekami. Sprawdź, w jaki sposób przechowywać ciasta i co robić, by tort był dłużej świeży. Pomoże ten trik z chlebem.

Zobacz wideo Sposób na uciążliwe muchy? Potrzebna są woda i monety

Przyłóż do tortu dwie kromki chleba. Ten trik cię zaskoczy

Torty i ciasta z kremem szybko wysychają. Z tego powodu pozostałe resztki warto odpowiednio zabezpieczyć. Jak to zrobić?

  • Weź dwie kromki chleba, najlepiej sprawdzi się tostowy, i przygotuj kilka wykałaczek.
  • Przyłóż pieczywo do boków tortu i przytwierdź je, wbijając wykałaczki.

Dzięki temu brzegi ciasta nie obeschną, a tort będzie dłużej wilgotny.

Tak zabezpieczone ciasto umieść w odpowiednim pojemniku lub owiń folią spożywczą. Trzymaj je w lodówce, ale nie dłużej niż 2 dni.

Jak przechowywać ciasta? Czy można je mrozić?

Ciasta z kremem owiń folią i przechowuj je w lodówce. Te z bitą śmietaną lepiej zjeść jak najszybciej, już po kilku godzinach mogą bowiem zacząć się psuć. W lodówce trzymaj również ciasta ucierane czy babki. Te z dodatkiem owoców możesz przechowywać do 2 dni.

Ciasta drożdżowe i kruche trzymaj poza lodówką. Mogą w niej stwardnieć, szybko też chłoną różne zapachy. Lepszym dla nich miejscem będzie szafka w kuchni. Kruche ciasteczka czy babeczki bez dodatków możesz przechowywać nawet przez kilka tygodni. Wybierz dla nich chłodne i ciemne miejsce. Pamiętaj też, by ciasta zawsze wyciągać z blach.

Większość ciast możesz bez problemu przechowywać w zamrażalniku. Zarówno ciasta z kremem, jak i serniki, ciasta biszkoptowe, francuskie czy drożdżowe nadają się do mrożenia. Wyjątkiem są bezy i wypieki z dodatkiem galaretki, bo ta po rozmrożeniu zmieni swoją konsystencję. Uważaj też na ciasta z bitą śmietaną. Ciasta najlepiej wkładaj do zamrażalnika w kawałkach. Pamiętaj, że raz zamrożonego produktu nie należy mrozić ponownie. Takie wypieki możesz przechowywać nawet przez 2 miesiące.

Więcej o: