Wizyta w eleganckiej restauracji czy na oficjalnej uroczystości może u niektórych wywoływać niepotrzebny stres. Niepokój związany jest z tym, w jaki sposób należy się zachować. I choć takie okoliczności są coraz rzadsze, warto zapoznać się z poradami dotyczącymi m.in. ułożenia sztućców. Ta wiedza przyda się nie tylko gościom, lecz także organizatorom.
Wiedza dotycząca prawidłowego ułożenia sztućców na stole przyda się zarówno gościom, jak i organizatorom. Ułatwi też spożywanie posiłków w eleganckiej restauracji. Zapewne nie raz zdarzyło ci się nakryć do stołu. Sprawdź, czy robisz to właściwie.
Wbrew pozorom, układ sztućców jest bardzo prosty i logiczny. W podstawowej wersji nóż i łyżka do zupy umiejscawiane są po prawej stronie talerza, widelec — po lewej. Nóż zawsze powinien być skierowany ostrzem ku talerzowi. Łyżeczka deserowa czy widelczyki do ciasta leżą prostopadle nad górną częścią talerza. Gdy czeka cię posiłek składający się z wielu dań, na stole możesz znaleźć kilka sztućców. Te zawsze układane są zgodnie z kolejnością ich użycia, od zewnętrznej strony. Serwetkę układa się zazwyczaj po lewej stronie, czasem na pustym talerzu.
Prawidłowe odkładanie sztućców po skończonym posiłku jest bardzo ważne. Przede wszystkim pozwoli uniknąć nieporozumień czy w niewerbalny sposób przekazać informacje o tym, jak oceniamy zaserwowany posiłek. Jeśli z powodu nieznajomości tego układu przypadkiem dasz znać, że ci nie smakowało, popełnisz mocną gafę.