Mocno zassany słoik to częsty problem. Dotyczy on nie tylko samodzielnie pasteryzowanych przetworów, lecz także tych dostępnych w sklepach. Czasem nawet najsilniejsi nie potrafią sobie z tym poradzić. Co wtedy? Warto sięgnąć po sprawdzone sposoby. Te triki pomogą szybko otworzyć każdy słoik. Wystarczy odrobina sprytu.
Gdy nie możesz poradzić sobie z otwarciem słoika, możesz spróbować poprosić kogoś o pomoc. Co, jeśli nie masz nikogo pod ręką albo gdy nawet najsilniejsza osoba w pobliżu nie daje sobie rady z nakrętką? W takiej sytuacji sięgnij po ten banalny trik. Dzięki niemu z łatwością poradzisz sobie z nawet najbardziej opornym słoikiem.
Po chwili usłyszysz syknięcie. To znak, że ciśnienie w słoiku się zmieniło. Dzięki temu z łatwością będziesz w stanie go otworzyć. Ta metoda może również przebiegać w inny sposób. W jedną rękę chwyć słoik, w drugą drewnianą łyżkę. Odwróć słoik do góry dnem. Zacznij stukać najpierw w dno, a potem w brzeg nakrętki. Powtórz kilka razy.
Na mocno zassany słoik dobrym sposobem jest wykorzystanie wrzątku. Pozwoli to zniwelować podciśnienie w słoiku i ułatwi odkręcenie mocno zassanej lub zapieczonej nakrętki. Najbezpieczniejszą metodą jest zagotowanie wody w garnku, a następnie ostrożne zanurzenie słoika do góry dnem na kilka minut. Po tym czasie wyciągnij słoik, wytrzyj i otwórz.
Jeśli problemem są śliskie dłonie, które uniemożliwiają odpowiednie uchwycenie słoika i nakrętki, sięgnij po gumowe rękawice lub ręcznik kuchenny. Jeśli nie zależy ci na ponownym wykorzystaniu słoika lub masz spory zapas nakrętek, możesz spróbować podważyć ją przy pomocy noża. Jest to jednak dość ryzykowny sposób. Możesz uszkodzić nóż lub rant słoika.