Pasteryzowanie słoików w piekarniku. Szybki i banalnie prosty sposób na przetwory

Pasteryzowanie słoików w piekarniku to szybki sposób na wekowanie przetworów. Dzięki temu warzywa, konfitury, soki czy dżemy przygotowywane z letnich owoców będą mogły być przechowywane przez wiele miesięcy. Sprawdź, jak to zrobić i jak przebiega pasteryzacja na sucho.

Lato to czas, gdy przygotowujemy przetwory. Dzięki nim możemy cieszyć się smakami lata przez cały rok. Samo przyrządzanie warzyw czy owoców może być czasochłonne, nic więc dziwnego, że szukamy sposobów na przyspieszenie wekowania. Jedną z metod na szybką i nieskomplikowaną pasteryzację jest wykorzystanie piekarnika. Te porady ułatwią zadanie.

Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej

Pasteryzowanie słoików w piekarniku. Jak się przygotować?

Ogórki konserwowe, grzybki w occie, dżemy, konfitury czy soki — wszystkie te przetwory muszą zostać poddane procesowi pasteryzacji. Dzięki temu będą nadawać się do przechowywania przez wiele miesięcy. Nie zawsze masz czas na to, by gotować słoiki w garnku. Szczególnie gdy przyrządzisz spory ich zapas. Wtedy warto sięgnąć po pasteryzację na sucho.

Zanim zaczniesz przekładać przetwory do słoików, przygotuj je w odpowiedni sposób. Przede wszystkim wybierz słoiki z nakrętką typu twist-off. Weki, czyli słoiki z gumką, nie nadają się do pasteryzacji w piekarniku. Upewnij się, że zarówno słoiki, jak i nakrętki nie mają widocznych żadnych uszkodzeń. Wyparz je we wrzątku i pozostaw do wyschnięcia. Pamiętaj, by nie wypełniać słoików po same brzegi, zawsze zostawiaj 2-3 centymetry wolnej przestrzeni.

Jak pasteryzować słoiki w piekarniku? To banalnie proste

Wekowanie w piekarniku jest szczególnie przydatne, gdy udało ci się przygotować duży zapas słoików. Stanie nad garnkiem mogłoby wtedy zająć cały dzień. Jest też o wiele prostsze i nie wymaga szczególnej uwagi. Oto jak pasteryzować słoiki w piekarniku.

  • Przygotuj dużą blachę do pieczenia.
  • Na dno wyłóż ściereczkę lub warstwę papieru do pieczenia.
  • Ułóż słoiki nakrętkami do góry. Uważaj, by nie stykały się ze sobą ani ze ściankami piekarnika.
  • Jeśli zawartość słoików jest zimna lub chłodna, umieść je w nienagrzanym piecu. Jeśli jest gorąca — w już rozgrzanym.
  • Ustaw temperaturę na ok. 120-130 stopni (120, jeśli dysponujesz piekarnikiem z termoobiegiem).
  • Po rozgrzaniu pozostaw słoiki na 30 minut. Po upływie tego czasu wyłącz grzałkę, uchyl drzwiczki i pozostaw je na kolejne 30 minut.

Gdy lekko przestygną, upewnij się, że nakrętki są dobrze domknięte, a następnie odwróć słoiki do góry dnem i przykryj ściereczką. Gdy będą już zimne, ustaw je w chłodnym i ciemnym miejscu.

Więcej o: