Lato to czas, gdy przygotowujemy przetwory. Dzięki nim możemy cieszyć się smakami lata przez cały rok. Samo przyrządzanie warzyw czy owoców może być czasochłonne, nic więc dziwnego, że szukamy sposobów na przyspieszenie wekowania. Jedną z metod na szybką i nieskomplikowaną pasteryzację jest wykorzystanie piekarnika. Te porady ułatwią zadanie.
Ogórki konserwowe, grzybki w occie, dżemy, konfitury czy soki — wszystkie te przetwory muszą zostać poddane procesowi pasteryzacji. Dzięki temu będą nadawać się do przechowywania przez wiele miesięcy. Nie zawsze masz czas na to, by gotować słoiki w garnku. Szczególnie gdy przyrządzisz spory ich zapas. Wtedy warto sięgnąć po pasteryzację na sucho.
Zanim zaczniesz przekładać przetwory do słoików, przygotuj je w odpowiedni sposób. Przede wszystkim wybierz słoiki z nakrętką typu twist-off. Weki, czyli słoiki z gumką, nie nadają się do pasteryzacji w piekarniku. Upewnij się, że zarówno słoiki, jak i nakrętki nie mają widocznych żadnych uszkodzeń. Wyparz je we wrzątku i pozostaw do wyschnięcia. Pamiętaj, by nie wypełniać słoików po same brzegi, zawsze zostawiaj 2-3 centymetry wolnej przestrzeni.
Wekowanie w piekarniku jest szczególnie przydatne, gdy udało ci się przygotować duży zapas słoików. Stanie nad garnkiem mogłoby wtedy zająć cały dzień. Jest też o wiele prostsze i nie wymaga szczególnej uwagi. Oto jak pasteryzować słoiki w piekarniku.
Gdy lekko przestygną, upewnij się, że nakrętki są dobrze domknięte, a następnie odwróć słoiki do góry dnem i przykryj ściereczką. Gdy będą już zimne, ustaw je w chłodnym i ciemnym miejscu.