Grzyby w naszych lasach pojawiają się na przełomie lata i jesieni. Najwięcej znajduje się po obfitych opadach, jednak należy wiedzieć, które z nich można zbierać, by się nie zatruć. Po odpowiednim oczyszczeniu warto je smażyć, gotować, marynować bądź suszyć. To świetny dodatek do rozgrzewających, jesiennych zup. Jeśli nie posiadamy odpowiedniej suszarki, proces można przeprowadzić w piekarniku. Należy jednak przestrzegać pewnych zasad, dzięki którym nie zostaną przypalone i zachowają aromat i smak.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo
Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić
Jak suszyć grzyby w piekarniku? Kluczowe jest dokładne przygotowanie
Praktycznie wszystkie grzyby nadają się do suszenia, jednak przed obróbką należy je odpowiednio przygotować.
- Posegreguj grzyby. Oddziel duże od małych (do suszenia najlepiej nadają się te większe) i pozbądź się tych, które są robaczywe.
- Usuń wszystkie leśne zanieczyszczenia — pozbądź się igiełek, liści czy ziemi. Jeśli nie chcesz, nie musisz ich myć wodą (umyte grzyby dłużej schną). Dokładne oczyszczenie powinno wystarczyć.
- Pokrój grzyby w plastry.
W jakiej temperaturze suszyć grzyby w piekarniku? Stosuj się do tych zasad
- Rozgrzej urządzenie do 40-60 stopni Celsjusza, a blaszka wyłóż papierem do pieczenia. Grzyby w wyższej temperaturze mogą się spalić. Wyłóż zbiór luźno, by plastry się nie stykały.
- Susz od 3 do 7 godzin. Taka rozbieżność zależy od wielkości grzybów i wybranej temperatury urządzenia.
- W trakcie co jakiś czas przekładaj plastry na drugą stronę, by mogły się równomiernie wysuszyć.
- Po wyłączeniu piekarnika upewnij się, że wszystkie grzyby zostały dokładne wysuszone. W przeciwnym razie rozwinie się szkodliwa pleśń, która zarazi wszystkie plastry.