Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Kostka rosołowa zapewnia zupie aromat i smak w ekspresowym tempie. Jednak, oprócz tych zalet, trudno jest znaleźć jakikolwiek inne plusy. Dodatek nie zawiera żadnych zdrowych składników, ale jest za to bogaty w wiele związków chemicznych.
Większość z nas nigdy nie zastanawiała się nad składem kostki rosołowej, Wystarczy jednak spojrzeć na informacje umieszczone na opakowaniu produktu, aby dowiedzieć się, że wiele zawartych w nim składników może zaszkodzić zdrowiu. Przede wszystkim w oczy rzuca się olej palmowy, który Ten tłuszcz wpływa na wzrost cholesterolu. Poza nim, w kostce rosołowej można znaleźć sztuczne aromaty, wzmacniacze smaku i sól. Co prawda, ta ostatnia przyprawa ma wiele właściwości prozdrowotnych, jednak spożywana w dużych ilościach może być szkodliwa.
Połączenie tych składników w kostce rosołowej może być groźne dla naszego zdrowia. Częste dodawanie produktu do gotującej się zupy wiąże się m.in. z:
Zamiast korzystać z masowo produkowanych kostek rosołowych, możemy przyrządzić je samodzielnie w domu. Wystarczy zaledwie kilka składników. Potrzebne będą:
Obierz warzywa i zetrzyj je na tarce. Następnie włóż je z resztą składników do blendera i dokładnie przemiel. Powstałą w ten sposób masę przelej do foremki, a następnie włóż do zamrażarki. Niska temperatura zbije miks aromatów w kostkę.