Dodajesz ten składnik do rosołu? Lepiej przestań. Może szkodzić zdrowiu

Rosół to bez dwóch zdań najpopularniejsza zupa w polskiej kuchni. Można ją spotkać na imprezach wszelkiego rodzaju od komunii po wesela. Jak się okazuje, jeden z najczęściej dodawanych do niego składników jest pełen szkodliwych związków chemicznych.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Kostka rosołowa zapewnia zupie aromat i smak w ekspresowym tempie. Jednak, oprócz tych zalet, trudno jest znaleźć jakikolwiek inne plusy. Dodatek nie zawiera żadnych zdrowych składników, ale jest za to bogaty w wiele związków chemicznych.

Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Nie dodawaj kostki rosołowej do zupy. Ten produkt może mieć bardzo szkodliwe działanie

Większość z nas nigdy nie zastanawiała się nad składem kostki rosołowej, Wystarczy jednak spojrzeć na informacje umieszczone na opakowaniu produktu, aby dowiedzieć się, że wiele zawartych w nim składników może zaszkodzić zdrowiu. Przede wszystkim w oczy rzuca się olej palmowy, który Ten tłuszcz wpływa na wzrost cholesterolu. Poza nim, w kostce rosołowej można znaleźć sztuczne aromaty, wzmacniacze smaku i sól. Co prawda, ta ostatnia przyprawa ma wiele właściwości prozdrowotnych, jednak spożywana w dużych ilościach może być szkodliwa.

Połączenie tych składników w kostce rosołowej może być groźne dla naszego zdrowia. Częste dodawanie produktu do gotującej się zupy wiąże się m.in. z:

  • zwiększonym ryzykiem otyłości,
  • bólami głowy,
  • niestrawnością,
  • zwiększonym ryzykiem chorób serca,
  • zaparciami.

Domowy sposób na kostkę rosołową. Zapewnij smak zupie, korzystając z naturalnych składników

Zamiast korzystać z masowo produkowanych kostek rosołowych, możemy przyrządzić je samodzielnie w domu. Wystarczy zaledwie kilka składników. Potrzebne będą:

  • dwie łyżki masła klarowanego,
  • trzy łyżki oleju,
  • trzy łyżki sosu sojowego,
  • marchew,
  • korzeń pietruszki,
  • cebula,
  • łodyga selera naciowego,
  • trzy ząbki czosnku,
  • garść kolendry,
  • garść natki pietruszki,
  • foremka na kostki lodu.

Obierz warzywa i zetrzyj je na tarce. Następnie włóż je z resztą składników do blendera i dokładnie przemiel. Powstałą w ten sposób masę przelej do foremki, a następnie włóż do zamrażarki. Niska temperatura zbije miks aromatów w kostkę. 

Więcej o: