Pieczenie biszkoptu nie zawsze okazuje się tak proste, jak mogłoby się wydawać. Problemy spotykają nie tylko początkujących cukierników. Zdarza się, że ciasto opada czy nierówno wyrasta. By uniknąć wpadki, warto sięgnąć po ten patent polecany przez cukierników. Dzięki temu przepisowi ciasto zawsze wyjdzie idealnie puszyste i delikatne. O czym mowa? Sprawdźmy!
Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
By upiec idealny biszkopt, warto pamiętać o kilku ważnych zasadach. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dzięki temu unikniesz zakalca, a jajka dobrze się ubiją. Pamiętaj też, by dokładnie oddzielić żółtka od białek. Zamiast zwykłego cukru, użyj cukru pudru. Przesiej też mąkę i dodawaj ją stopniowo, mieszając łopatką lub drewnianą łyżką. By biszkopt zawsze wyszedł idealnie, warto do ciasta dodać łyżkę octu. Choć brzmi to dziwnie, dzięki niemu ciasto będzie lekkie i puszyste. Bez obaw, zapach tej przyprawy zniknie w trakcie pieczenia i nie będzie wyczuwalny w gotowym biszkopcie.
Do przygotowania idealnego ciasta biszkoptowego będziesz potrzebować następujących składników:
Przygotuj też dwie miski, mikser i łopatkę lub łyżkę. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Pamiętaj, by składniki były w temperaturze pokojowej. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni.
Sposób wykonania: