Dodaj jedną łyżkę do biszkoptu, a zawsze wyjdzie idealnie puszysty. To niezawodny patent cukierników

Delikatny i puszysty biszkopt to podstawa wielu ciast, nie tylko tortów. Jego przygotowanie wydaje się proste, ale ciasto nie zawsze wychodzi idealnie. Z pomocą przychodzą jednak patenty sprawdzone przez cukierników. Oto jeden z nich!

Pieczenie biszkoptu nie zawsze okazuje się tak proste, jak mogłoby się wydawać. Problemy spotykają nie tylko początkujących cukierników. Zdarza się, że ciasto opada czy nierówno wyrasta. By uniknąć wpadki, warto sięgnąć po ten patent polecany przez cukierników. Dzięki temu przepisowi ciasto zawsze wyjdzie idealnie puszyste i delikatne. O czym mowa? Sprawdźmy!

Zobacz wideo Nietypowy przepis na ciasto: tort czekoladowy z majonezem

Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Weź dwie kromki chleba i przyłóż je do brzegów tortu. Efekt cię zaskoczy Weź dwie kromki chleba i przyłóż je do brzegów tortu. Efekt cię zaskoczy

Dodaj jedną łyżkę do biszkoptu, a zawsze wyjdzie idealny. To niezawodny patent cukierników

By upiec idealny biszkopt, warto pamiętać o kilku ważnych zasadach. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dzięki temu unikniesz zakalca, a jajka dobrze się ubiją. Pamiętaj też, by dokładnie oddzielić żółtka od białek. Zamiast zwykłego cukru, użyj cukru pudru. Przesiej też mąkę i dodawaj ją stopniowo, mieszając łopatką lub drewnianą łyżką. By biszkopt zawsze wyszedł idealnie, warto do ciasta dodać łyżkę octu. Choć brzmi to dziwnie, dzięki niemu ciasto będzie lekkie i puszyste. Bez obaw, zapach tej przyprawy zniknie w trakcie pieczenia i nie będzie wyczuwalny w gotowym biszkopcie.

Wywar mocy: rosół tradycyjny i w wersji roślinnej Dodajesz ten składnik do rosołu? Lepiej przestań. Może szkodzić zdrowiu

Przepis na idealny biszkopt. Jak go zrobić krok po kroku?

Do przygotowania idealnego ciasta biszkoptowego będziesz potrzebować następujących składników:

  • 1 szklankę mąki pszennej typu 450 (tortowej),
  • 6 jajek,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżkę octu spirytusowego,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.

Przygotuj też dwie miski, mikser i łopatkę lub łyżkę. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Pamiętaj, by składniki były w temperaturze pokojowej. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni.

Sposób wykonania:

  1. Oddziel żółtka od białek.
  2. W jednej misce przy pomocy miksera połącz ze sobą żółtka, proszek do pieczenia i łyżkę octu.
  3. W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę. By przyspieszyć proces, możesz dodać szczyptę soli. Stopniowo dodawaj po łyżce cukru, do uzyskania sztywnej i lśniącej masy.
  4. Ostrożnie dodaj do białek masę z żółtek.
  5. Zacznij powoli dodawać przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną. Mieszaj ciasto przy pomocy drewnianej łyżki lub miksera ustawionego na wolne obroty.
  6. Gdy wszystkie składniki się połączą, przelej masę do tortownicy i umieść ją w piekarniku.
  7. Ciasto piecz przez ok. 40 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu studź ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Więcej o: