Jak zrobić naleśniki? Mąkę zastąp składnikiem, który zazwyczaj dodajesz do ciast. Będą idealnie kremowe

Choć przygotowanie naleśników wydaje się łatwe, to zależnie od wybranego przepisu różni się on od innych dodatkami lub proporcjami. Okazuje się, że można przygotować kremowe ciasto, które zaskoczy smakiem. Wystarczy zastąpić mąkę pewnym składnikiem, który zazwyczaj można znaleźć w ciastach.

Naleśniki to świetny sposób na szybkie i smaczne śniadanie, które dobrze smakuje zarówno na słono, jak i na słodko. Wystarczy zmiksować ciasto, usmażyć na patelni, dodać ulubione dodatki i gotowe. Istnieje wiele ciekawych przepisów na przygotowanie tego przysmaku. Chcesz, żeby naleśniki były kremowe? Zastąp mąkę składnikiem, który zazwyczaj dodajesz do ciast, a efekt cię zachwyci.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Naleśniki po meksykańsku

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? Zastąp mąkę budyniem

Przygotowanie pysznych, kremowych naleśników nie musi być trudne. Wystarczy trzymać się proporcji i zastąpić większość mąki proszkiem używanym do przygotowania budyniu.

Składniki na ciasto:

  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbij jajka.
  2. Dodaj wodę, mleko, cukier i wymieszaj trzepaczką lub zmiksuj.
  3. Wymieszaj mąkę z budyniem i przesiej do miski.
  4. Ponownie wymieszaj lub zmiksuj na gładkie ciasto, a na koniec dodaj masło. 
  5. Odłóż miskę, by ciasto chwilę "odpoczęło" — dzięki temu nie będzie się rwać podczas smażenia.
  6. Natłuść i rozgrzej patelnię.
  7. Rozprowadź ciasto na całej powierzchni i smaż na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jakie dodatki do naleśników? Wybierz słodkie

Do naleśników z budyniem najlepiej sprawdzą się słodkie dodatki. Świetnym pomysłem jest posmarowanie ich kremem czekoladowym czy dżemem o ulubionym smaku. Wierzch dobrze wykończyć bitą śmietaną, ulubionym słodkim sosem i dodatkiem świeżych, pokrojonych na kawałki lub plasterki owoców.

Więcej o: