Gotujesz parówki we wrzącej wodzie? To nie najlepszy pomysł. Możesz przez to zaszkodzić zdrowiu

Parówki często goszczą na naszych stołach. Nic dziwnego, są bowiem stosunkowo tanie i łatwo dostępne. Są też łatwe w przygotowaniu, choć zazwyczaj nie zastanawiamy się nad tym, czy robimy to w prawidłowy sposób. Gotujesz je we wrzątku, nie zdejmujesz folii? To błąd. Sprawdź dlaczego.

Parówki cieszą się ogromną popularnością. To tanie i szybkie danie. Wielu z nas nie wie jednak, że przygotowuje je w nieprawidłowy sposób. Podgrzewanie ich w folii, w mikrofalówce czy gotowanie we wrzątku to nie najlepszy pomysł. Dlaczego? Jest kilka powodów.

Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Gotujesz parówki we wrzącej wodzie? To częsty błąd!

Kupując parówki, kierujemy się ich ceną i składem. Zwracamy uwagę na to, by zawierały odpowiednią ilość mięsa, ale nie skupiamy się już na ich odpowiednim przygotowaniu. Przede wszystkim, parówek nie powinno się gotować we wrzątku. Dlaczego? Jeden z powodów zdradził Robert Makłowicz. - Nie gotuje się w ogóle parówek, tylko się zagotowuje wodę, jak zacznie wrzeć, to się ją wyłącza. Do tego się wkłada parówki. Bo jak się je gotuje długo, to one pękają — stwierdził krytyk kulinarny w sesji Q&A na swoim kanale na YouTube.

 

Pękanie to nie jedyny powód, dla którego nie powinno się gotować parówek we wrzątku. Zawarte w nich sole peklujące, azotyny i azotany pod wpływem długiego gotowania zaczynają bowiem wydzielać rakotwórcze nitrozoaminy.

Parówek nie powinniśmy też gotować ani podgrzewać w folii. Z zimnej kiełbaski łatwiej ją zdjąć, ale przede wszystkim plastik pod wpływem wysokiej temperatury zaczyna wydzielać substancje szkodliwe dla naszego zdrowia.

Jak podgrzewać parówki? Dzięki temu będą smaczne

Przed podgrzaniem wyciągnij je z lodówki i odczekaj pół godziny. Po tym czasie zagotuj wodę w garnku. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij naczynie z ognia i wrzuć do wody parówki. Jeśli były owinięte folią, usuń ją przed podgrzaniem. Pozostaw w gorącej wodzie na kilka minut.

Zwróć uwagę na to, by parówki miały odpowiedni skład. Idealna zawartość mięsa wynosi 90%. Wystrzegaj się takich dodatków, jak stabilizatory, wzmacniacze smaku, zagęstniki czy maltodekstryny. Sól, skrobia ziemniaczana czy aromaty i przyprawy są bezpieczne.

Więcej o: