Placki ziemniaczane to coś, co lubią praktycznie wszyscy. Zdarza się, że potrawa przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, bo lubiły je smażyć nasze babcie i prababcie. Niestety, niektórzy mają alergię na jajko, które standardowo stanowi jeden ze składników. Na szczęście istnieją produkty, które są w stanie je zastąpić. Niektóre sprawdzą się też dla osób będących na diecie wegańskiej. Dzięki nim placki będą soczyste i chrupiące, a niewielka różnica nie popsuje smaku.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Tradycyjne placki ziemniaczane zazwyczaj składają się z tartych ziemniaków, jajka, mąki, przypraw i, opcjonalnie, cebuli. Można je smażyć na patelni, jednak coraz większą popularność zdobywają takie, które pieczone są z mniejszą ilością tłuszczu w piekarniku. Okazuje się, że potrawa może być pyszna również bez jajka. Ten produkt dodaje się w małej ilości, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, by go pominąć lub zastąpić alternatywnym składnikiem. Jednemu jajku może odpowiadać:
Do przygotowania placków ziemniaczanych najlepiej sprawdzą się ziemniaki mączyste. Ważne, żeby nie były zbyt młode, bo takie mają w sobie sporo wody, przez co efekt chrupkości będzie trudny do osiągnięcia. Świetnym wyborem są bulwy typu B (Irga, Irys, Flaming, Sante, Orlik) i C (Bryza, Cekin, Gracja, Mazur).