Czajnik jest sprzętem kuchennym, którego używamy praktycznie codziennie do gotowania wody na herbatę czy kawę. Nic więc dziwnego, że wymaga regularnego czyszczenia ze względu na powstający co jakiś czas nieestetyczny osad, którego nie da się uniknąć. Dzieje się to za sprawą pierwiastków, które są wytrącane z wody w wysokiej temperaturze. Jeśli istnieje taka możliwość, warto używać do gotowania przefiltrowanej cieczy, co pozwoli w pewnym stopniu zmniejszyć wytwarzanie kamienia. Sam w sobie nie jest szkodliwy, jednak skutecznie zmienia smak przygotowywanych napojów. Z tego względu warto się go pozbyć.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowym sposobem na zlikwidowanie kamienia z czajnika mogą być obierki z ziemniaków, które zostały po przygotowywanym wcześniej obiedzie. Wystarczy włożyć je do czajnika, zalać wodą i zagotować. Wcześniej należy zadbać o to, by były czyste — zanieczyszczenia ze ścinek mogą wyrządzić więcej szkód. Jednorazowy zabieg sprawdzi się na niewielki osad. Jeśli za pierwszym razem nie udało się pozbyć go w całości, warto wymienić obierki na świeże i powtórzyć proces.
Kwasek cytrynowy jest popularnym produktem, który może być wykorzystywany do czyszczenia różnych powierzchni. Aby odkamienić czajnik, należy wsypać do środka 5 łyżek kwasku, zalać wodą i zagotować. Warto pozostawić miksturę w urządzeniu na kilka godzin, a nawet na całą noc — wtedy jej działanie będzie skuteczniejsze. Rano wystarczy wylać wodę, wypłukać pozostałości specyfiku i cieszyć się efektem.