Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Często decydujemy się na samodzielne przygotowanie tortu z różnej okazji. Powodem nie zawsze jest chęć zaoszczędzenia pieniędzy, choć torty kupowane w cukierniach potrafią kosztować krocie. Niezależnie od powodów, gdy już uda nam się znaleźć przepis na biszkopt idealny, musimy jeszcze przygotować odpowiedni krem, dobrać dekoracje, a przede wszystkim zastanowić się, czym nasączyć spody do ciasta.
Przede wszystkim pamiętaj, by nasączać tylko wewnętrzną stronę biszkoptu. W przypadku tortów piętrowych nasączaj wyłącznie spody znajdujące się w środku. Ilość potrzebnego ponczu zależy wyłącznie od ciasta. Wilgotne spody nie muszą być nasączane, choć możesz nadać im smak. Tradycyjne biszkopty muszą być już nawilżone, w przeciwnym razie będą zbyt suche, a tort będzie niesmaczny.
Problemów przysparza również ilość ponczu. Im bardziej suche spody ciasta, tym więcej ponczu będziesz potrzebować, ale pamiętaj, że nadmierne nasączenie sprawi, że tort opadnie pod ciężarem kremu. Suche ciasto wchłania poncz bardzo szybko, dlatego musisz kontrolować jego ilość, często bowiem zdarza się, że używamy go zbyt wiele. Bezpieczne na początek jest 30 ml ponczu na każdy biszkoptowy blat o grubości 2,5 cm i średnicy 20 cm. Proporcje mogą się jednak zmieniać w zależności od użytego przepisu. Pamiętaj, by nawilżać ciasto równomiernie i powoli, najlepiej używając do tego pędzelka lub butelki ze spryskiwaczem.
Zasada jest taka: poncz powinien być dostosowany do rodzaju tortu i jego smaku. Inny poncz zastosujesz do lekkiego tortu owocowego, a inny do tortu czekoladowego. Mieszanka użyta do nasączania biszkoptu powinna współgrać zarówno z kremem, jak i samym ciastem.
Najbardziej uniwersalnym ponczem jest ten przygotowany z wody, cukru i soku z cytryny. Proporcje dodatków dobierz w zależności od preferencji. Cytryna może przełamać smak bardzo słodkiego kremu, cukier z kolei podkreśli inne dodatki. To również idealny wybór do tortów dla dzieci.
Innym rodzajem ponczu może być lekko posłodzona herbata lub kawa. Pamiętaj jednak, że taki poncz może zabarwić biszkopt. Kawa idealnie sprawdzi się w tortach czekoladowych, orzechowych czy piernikowych. Biszkopt nasączyć możesz również rozcieńczonym sokiem owocowym, posłodzonym mlekiem kokosowym czy samym mlekiem. Jeśli wybierzesz poncz z dodatkiem alkoholu, np. smakowego likieru, rumu czy wódki, pamiętaj, by jego ilość była niewielka. Nawet odrobina przesady sprawi, że smak alkoholu zdominuje tort.