Mole spożywcze, a właściwie Omacnica spichrzanka, żerują w naszych kuchniach. Znaleźć je można przede wszystkim w sypkich produktach, takich jak mąka, cukier czy kasza. Pojawiają się nawet w najczystszych pomieszczeniach, mogą bowiem zostać przyniesione ze sklepu razem z zakupami. Sprawdź, jak pozbyć się moli spożywczych. Pomoże w tym popularna przyprawa.
Więcej sprawdzonych porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zastanawiasz się, co na mole spożywcze sprawdzi się najlepiej? Sposobów jest wiele, od lepów przez domowe sztuczki po profesjonalne produkty. Jedno jest pewne - mole spożywcze potrafią pojawić się nagle i równie szybko zaatakować wszystkie produkty w kuchennych szafkach. Preferują te sypkie, takie jak mąka, płatki owsiane czy kasza. Nie pogardzą też suszonymi owocami, bakaliami, a nawet czekoladą.
Co robić, jeśli w produktach zauważysz pełzające larwy? To zdarza się dość rzadko, poza latającymi w kuchni ćmami znakiem ich obecności jest też charakterystyczna lepka pajęczyna wytwarzana przez larwy. Znalezienie jej w słoiku z mąką czy kaszą niestety oznacza konieczność wyrzucenia całej zawartości. Następnym krokiem powinno być dokładne umycie pojemników, słoików, wnętrza szafek, drzwi i odkurzenie ścian i kątów, w których mogły skryć się te szkodniki.
Najprostszym sposobem na pozbycie się moli spożywczych jest umieszczenie w słoikach z mąką i innymi sypkimi produktami liści laurowych. To stosunkowo tania i powszechnie dostępna przyprawa, którą zazwyczaj stosujesz w kuchni podczas przygotowywania różnych potraw. Okazuje się, że jej zapach skutecznie odstrasza szkodniki, takie jak mole spożywcze. Nie przenika przy tym do suchych produktów, nie wpłynie więc na ich smak.
Innym sposobem jest opryskanie wnętrza szafek, w szczególności rogów i innych zakamarków, octem z dodatkiem olejków eterycznych. Najlepiej sprawdzą się zapachy lawendowe, goździkowe i cytrusowe. Odstraszająco na szkodniki zadziałają również skórki cytrusów. Dopilnuj, by były dobrze wysuszone i rozłóż je w szafkach z sypkimi produktami. Możesz w nie wbić goździki dla lepszego efektu. Skórki cytryny, pomarańczy czy grejpfrutów zniechęcą mole spożywcze i zapewnią piękny zapach w kuchni.