Weź kawałek folii aluminiowej i nie martw się więcej o zatkany odpływ. Ten trik jest niezawodny

Zlew narażony jest na wiele uszkodzeń mechanicznych. Jak można temu zapobiec? Wyłóż go folią aluminiową i zabezpiecz się przed zatkaniem odpływu i rur. Ten banalny, choć nietypowy sposób pozwoli ci zaoszczędzić na wizytach hydraulika.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zatkany zlew może szybko może stać się prawdziwym problemem. Warto zatem mu zapobiegać niż wydawać później majątek na wizyty hydraulika. Jak to zrobić? Wystarczy, że wyłożysz zlew folią aluminiową.

Zobacz wideo Przykry zapach z kuchennego zlewu? Dwa składniki wystarczą, by sobie z nim poradzić

Wyrzucasz resztki jedzenia do zlewu? W ten sposób narażasz go na uszkodzenia

Zatkany zlew to najczęściej wynik niewłaściwego mycia naczyń, a także zwykłego lenistwa. Do odpływu nie powinny dostawać się takie resztki jedzenia, fusy po kawie i herbacie, a także inne odpadki. To właśnie rzeczy tego typu sprawiają, że rury szybko się zapychają. Jeśli ze zlewu wydobywa się nieprzyjemny zapach, może to oznaczać, że odpływ, jak i reszta elementów hydraulicznych, za niedługo może się całkowicie zatkać. 

Najlepszym sposobem na to, aby nie zapchać rur, jest wyrzucanie wszelkich resztek po posiłkach i napojach do śmieci. Przed opłukaniem talerzy oraz kubków usuń pozostałości osadzające się na ich powierzchni. Najgorsze co możesz wylać do zlewu to olej. Tłuszcz, który w trakcie smażenia jest płynem, po ostygnięciu szybko twardnieje i zmienia się w ciało stałe. Ponadto wylany do zlewu osadza się na ścianach rur, zapychając je w ekspresowym tempie.

Wyłóż zlew folią aluminiową. Zabezpiecz się przed zatkaniem odpływu

Na szczęście istnieje sprawdzony sposób, dzięki któremu będziesz w stanie wyrzucać resztki jedzenia do zlewu bez ryzyka zatkania odpływu. Wystarczy, że sięgniesz po folię aluminiową. Weź jeden listek, a następnie wyłóż nim zlew. W miejscu, w którym sreberko nachodzi na odpływ, zrób małe wgłębienie. Dzięki temu wszystko, co wylejesz, zamiast trafić do rur, zatrzyma się w zrobionym przez ciebie dołku. Jeśli pozbywasz się oleju, po przelaniu go do zlewu poczekaj chwilę. Dzięki temu o wiele łatwiej pozbędziesz się tłuszczu i nie będziesz ryzykować poparzeniem się. 

Więcej o: