Włóż drewnianą deskę do krojenia do lodówki. Takiego efektu z pewnością się nie spodziewasz

Drewniane deski stanowią wyposażenie niejednej kuchni. Dzięki swojej strukturze mogą mieć wiele zastosowań - od krojenia warzyw i mięsa, po stawianie na nich gorących potraw. Okazuje się, że trzymanie deski w lodówce może przynieść wiele korzyści. Wyjaśniamy, jak to działa.

Deski do krojenia wymagają szczególnej pielęgnacji, ale po co wkładać je do lodówki? Na pierwszy rzut oka takie działanie może wydawać się dziwne, bo zazwyczaj podobne sprzęty mają swoje miejsce w kuchennych szafkach. Okazuje się, że ta nietypowa metoda przechowywania przynosi wiele korzyści.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Czyścimy akcesoria kuchenne - sztućce, drewniane łyżki, deskę do krojenia i naczynia

Schowaj deskę do krojenia do lodówki i zobacz, co się stanie. Nietypowa metoda z zaskakującym efektem

Deska do krojenia w lodówce może pełnić kilka ciekawych funkcji:

  1. Położona na cięższych produktach może być dodatkową półką. Warto umieszczać na niej produkty z krótką datą ważności, a pod spodem te z długą. Ten sposób kontroli pozwala na ograniczenie wyrzucania żywności.
  2. Podkładka na resztki jedzenia. Zdarza się, że po śniadaniu czy kolacji zostają kawałki wędlin, pomidora czy ogórka. Warto położyć je na desce. Przy następnym otworzeniu lodówki od razu rzucą się w oczy, dzięki czemu nie zapomnimy o ich zjedzeniu.

Dlaczego warto trzymać deskę w lodówce? Na to warto zwrócić uwagę

Niska temperatura hamuje rozwój bakterii, dlatego deskę warto przechowywać w lodówce. Drewno to materiał, który jest świetnym środowiskiem to rozwoju różnych drobnoustrojów. Dzieje się tak dlatego, że podczas mycia zatrzymuje w sobie wodę, która tworzy wilgoć. Przed włożeniem do chłodziarki należy pamiętać, by prawidłowo wysuszyć deskę.

Jak dbać o drewnianą deskę do krojenia? Prawidłowa pielęgnacja to klucz do sukcesu

Przed pierwszym użyciem warto odpowiednio zaimpregnować deskę, co sprzyja zahamowaniu rozwoju bakterii. W tym celu najlepiej sprawdzi się olej parafinowy, który może być stosowany w kontakcie z żywnością. Wystarczy rozprowadzić go przy pomocy bawełnianej ściereczki. Nie warto stosować olejów spożywczych, które po jakimś czasie jełczeją.

Więcej o: