Deski do krojenia wymagają szczególnej pielęgnacji, ale po co wkładać je do lodówki? Na pierwszy rzut oka takie działanie może wydawać się dziwne, bo zazwyczaj podobne sprzęty mają swoje miejsce w kuchennych szafkach. Okazuje się, że ta nietypowa metoda przechowywania przynosi wiele korzyści.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Deska do krojenia w lodówce może pełnić kilka ciekawych funkcji:
Niska temperatura hamuje rozwój bakterii, dlatego deskę warto przechowywać w lodówce. Drewno to materiał, który jest świetnym środowiskiem to rozwoju różnych drobnoustrojów. Dzieje się tak dlatego, że podczas mycia zatrzymuje w sobie wodę, która tworzy wilgoć. Przed włożeniem do chłodziarki należy pamiętać, by prawidłowo wysuszyć deskę.
Przed pierwszym użyciem warto odpowiednio zaimpregnować deskę, co sprzyja zahamowaniu rozwoju bakterii. W tym celu najlepiej sprawdzi się olej parafinowy, który może być stosowany w kontakcie z żywnością. Wystarczy rozprowadzić go przy pomocy bawełnianej ściereczki. Nie warto stosować olejów spożywczych, które po jakimś czasie jełczeją.