Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jak przygotować pyszny rosół? Z pewnością każdy kucharz ma inny przepis na zupę. Magda Gessler także ma swój sposób na jej przyrządzenie. Według niej tych warzyw nigdy nie powinno się dodawać podczas gotowania.
Najlepszy rosół gotowany jest na mięsie i warzywach. W sklepach można kupić gotowe zestawy włoszczyzny i porcji rosołowej. Według Magdy Gessler, nigdy nie powinno się dodawać ich do zupy. Dlaczego? W przygotowanych warzywach zawsze jest najwięcej marchewki, ponieważ jest najtańsza. Selera pora, czy pietruszki, które nadają potrawie cały smak, jest zdecydowanie mniej. Zdaniem restauratorki zawsze należy używać warzyw, pamiętając o właściwych proporcjach:
Jednym z głównych powodów, przez który nie warto kupować gotowych porcji warzyw, jest ich cena. Kupując oddzielnie poszczególne warzywa, zapłacimy o wiele mniej. Jeśli nie chcesz przepłacać, poświęć więcej czasu w sklepie i dobieraj włoszczyznę pojedynczo.
Oprócz zawyżonej ceny, gotowe zestawy warzyw często są bardzo niskiej jakości. Folia okrywająca włoszczyznę może przysłaniać ich nadpsute fragmenty. Ponadto świeże warzywa mają o wiele więcej smaku, który jest kluczowy przy gotowaniu rosołu.