Najlepszy przepis na rosół? Nie znajdziesz w nim tych warzyw! Sprawdzone triki Magdy Gessler

Rosół to bez dwóch zdań królowa polskich zup. Jak się okazuje, według Magdy Gessler kilka popularnych składników nie powinno nigdy znaleźć się w przepisie. Sprawdź, czy nie dodajesz ich podczas gotowania.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak przygotować pyszny rosół? Z pewnością każdy kucharz ma inny przepis na zupę. Magda Gessler także ma swój sposób na jej przyrządzenie. Według niej tych warzyw nigdy nie powinno się dodawać podczas gotowania. 

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Czego nie dodawać do rosołu? Magda Gessler uważa, że używanie tych składników to błąd

Najlepszy rosół gotowany jest na mięsie i warzywach. W sklepach można kupić gotowe zestawy włoszczyzny i porcji rosołowej. Według Magdy Gessler, nigdy nie powinno się dodawać ich do zupy. Dlaczego? W przygotowanych warzywach zawsze jest najwięcej marchewki, ponieważ jest najtańsza. Selera pora, czy pietruszki, które nadają potrawie cały smak, jest zdecydowanie mniej. Zdaniem restauratorki zawsze należy używać warzyw, pamiętając o właściwych proporcjach:

  • 10 pietruszek
  • 4 marchewki
  • 4 pory
  • 4 selery
  • 1 kapusta włoska

Dlaczego nie warto kupować gotowych warzyw? Oto kolejne powody

Jednym z głównych powodów, przez który nie warto kupować gotowych porcji warzyw, jest ich cena. Kupując oddzielnie poszczególne warzywa, zapłacimy o wiele mniej. Jeśli nie chcesz przepłacać, poświęć więcej czasu w sklepie i dobieraj włoszczyznę pojedynczo.

Oprócz zawyżonej ceny, gotowe zestawy warzyw często są bardzo niskiej jakości. Folia okrywająca włoszczyznę może przysłaniać ich nadpsute fragmenty. Ponadto świeże warzywa mają o wiele więcej smaku, który jest kluczowy przy gotowaniu rosołu.

 
Więcej o: