Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Mole spożywcze najczęściej dostają się do naszych domów razem z sypkimi produktami kupionymi w sklepach. Co gorsza, bardzo trudno jest dostrzec podczas zakupów. Co zrobić, gdy zobaczymy w kuchni szkodniki? Najlepiej jest sięgnąć po sprawdzone domowe sposoby. Oto kilka z nich.
Mole spożywcze najczęściej można znaleźć w sypkich produktach takich jak mąka, ryż, kasza lub płatki owsiane. Ponadto, larwy owadów mogą pojawiać się także w suszonych owocach lub nawet czekoladzie. Jak rozpoznać, czy w żywności znajdują się szkodniki? Pierwsze, co świadczy o tym, że produkty zostały zainfekowane przez mole, jest lepka pajęczynka wewnątrz pojemnika. Czasami jesteśmy w stanie zobaczyć same larwy pełzające po jedzeniu. Jeśli podczas zakupów zobaczysz, że w okolicy półek z produktami takimi jak np. ryż, latają dorosłe osobniki, lepiej zrezygnuj z zakupów.
Co robić, jeśli jednak przyniesiesz do domu larwy owadów? Niestety, pierwszym krokiem do pozbycia się szkodników jest wyrzucenie wszystkich produktów, w których pojawiły się mole. Dokładnie wyczyść wszystkie szafki i półki, które miały z nimi kontakt. Następnie nakieruj na nie ciepłe powietrze z suszarki. Wysoka temperatura zabije dorosłe osobniki, jak i ich larwy. Aby uchronić się przed inwazją szkodników, od razu po przyniesieniu zakupów do domu przełóż sypkie jedzenie do szczelnie zamykanych pojemników.
Jednym z najskuteczniejszych sposobów na walkę z molami spożywczymi są irytujące ich zapachy. Liść laurowy to przyprawa, która szybko przegoni szkodniki. Włóż kilka listów do kuchennych szafek i pojemników z sypką żywnością. W podobny sposób działają także cytrusy. Olejek eteryczny o zapachu trawy cytrynowej, limonki, czy pomarańczy to naturalny odstraszacz moli. Nasącz nim kilka wacików i rozłóż je na półkach i blatach.