Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Przygotowanie sałatki jarzynowej wydaje się banalnie proste, jednak jest kilka produktów, których nie powinno się do niej dodawać. Dlaczego? Podpowiadamy.
Kilka ze składników, które zaskakująco często trafiają do sałatki jarzynowej, w rzeczywistości zupełnie do niej nie pasują. Jednym z nich jest cebula. Nie dość, że aromat warzywa potrafi zdominować smak potrawy, to jego dodatek sprawi, że sałatka będzie zdatna do zjedzenia tylko w dniu jej przyrządzenia. Po 24 godzinach, nawet jeśli większość czasu spędzi w lodówce, może nabrać kwaśnego posmaku i nieprzyjemnego zapachu.
Korzystając z przepisu na sałatkę jarzynową, dobrze jest także unikać dużych porcji jajek i pora. Oba składnik znacznie skracają datę ważności potrawy. Duże ilości tych produktów, zawarte w daniu sprawiają, że nadaje się do spożycia przez dwa dni od jej przygotowania.
Do przygotowania perfekcyjnej sałatki jarzynowej potrzebujesz:
Na samym początku ugotuj włoszczyznę. W tym czasie przełóż groszek i kukurydzę do oddzielnej miski i zalej je wrzątkiem. Następnie odcedź składniki i pozostaw je do ostudzenia. W osobnym garnku zagotuj ziemniaki. Przygotuj także jajka na twardo. Pokrój je, jabłka oraz jarzyny w kostkę i ubij kartofle.
Całość przełóż do głębokiej miski. Dokładnie wymieszaj produkty, po czym dodaj do nich groszek, kukurydzę, majonez, a także przyprawy. Jeszcze raz przemieszaj składniki.