Weź oliwę z oliwek i natrzyj nią drzwi lodówki. Ten trik będziesz stosować już zawsze

Podczas regularnego czyszczenie kuchni zazwyczaj skupiamy naszą uwagę na zlewie, kuchence i blatach. Często zapominamy jednak o lodówce. Warto pamiętać nie tylko o wysprzątaniu jej wnętrza, lecz także o drzwiczkach, na których pozostają nasze odciski palców. Pomoże ten banalny sposób.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Płyn do paneli, który zrobisz samodzielnie w domu

Sprzątanie i rozmrażanie lodówki nie należy do najłatwiejszych czy ulubionych czynności podczas porządków domowych. Odciski palców, smugi i plamy często pojawiają się na drzwiczkach naszych lodówek. Codzienne korzystanie z tego urządzenia sprawia, że usuwanie śladów z błyszczących powierzchni staje się mozolne i trudne. Na szczęście zadanie można sobie ułatwić dzięki temu banalnemu trikowi.

Jak wyczyścić drzwi lodówki? Ten trik pomoże pozbyć się smug i odcisków palców

Dokładne wyczyszczenie drzwi lodówki wcale nie musi być trudne. Odciski palców czy smugi na błyszczącej powierzchni w mgnieniu oka znikną dzięki… oliwie z oliwek. Wystarczy, że odrobinę produktu wylejesz na ręcznik papierowy lub miękką ściereczkę, a następnie przetrzesz drzwi lodówki i wypolerujesz. Powierzchnia będzie lśniła, a smugi znikną. Oliwą możesz również wyczyścić zlew.

Jak wyczyścić i rozmrozić lodówkę? To banalnie proste

Częstotliwość sprzątania i rozmrażania lodówki warto dostosować do wieku sprzętu i naszych potrzeb. Starsze modele lodówek warto rozmrażać nawet co dwa miesiące. Urządzenia nowej generacji wystarczy rozmrażać raz na pół roku lub wtedy, gdy na tylnej ścianie zacznie pojawiać się warstwa lodu. Zabrudzenia usuwaj regularnie. Raz w tygodniu rób przegląd produktów, usuwaj  te zepsute lub nienadające się do spożycia, by uniknąć rozwoju drobnoustrojów. Dokładne czyszczenie przeprowadzaj razem z rozmrażaniem. Jak wyczyścić i rozmrozić lodówkę?

  • Opróżnij lodówkę i zamrażalnik. Jedzenie umieść w torbach termicznych lub lodówce turystycznej i przenieś do chłodnego pomieszczenia.
  • Odłącz lodówkę od źródła prądu.
  • Wyjmij wszystkie ruchome części, w tym szuflady i półki. Umyj je wodą z płynem do mycia naczyń i wytrzyj do sucha lub pozostaw do wyschnięcia.
  • Jeśli we wnętrzu urządzenia zebrała się gruba warstwa lodu, podłóż ręczniki, by nie zalać podłogi w kuchni. Pozostaw otwarte drzwi i odczekaj, aż lód i szron się rozpuszczą.
  • Wymieszaj ocet z wodą w proporcji 1:1. Możesz dodać kilka kropli olejku eterycznego lub dzień wcześniej wlać miksturę do słoika ze skórkami cytryny albo pomarańczy.
  • Przelej do spryskiwacza i pokryj mieszanką wnętrze lodówki, zaczynając od góry. Octem opryskaj też półki i szuflady.
  • Dokładnie wyczyść zabrudzenia. Na koniec przetrzyj ściereczką nasączoną czystą wodą i pozostaw do wyschnięcia.
Więcej o: