Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Sprzątanie i rozmrażanie lodówki nie należy do najłatwiejszych czy ulubionych czynności podczas porządków domowych. Odciski palców, smugi i plamy często pojawiają się na drzwiczkach naszych lodówek. Codzienne korzystanie z tego urządzenia sprawia, że usuwanie śladów z błyszczących powierzchni staje się mozolne i trudne. Na szczęście zadanie można sobie ułatwić dzięki temu banalnemu trikowi.
Dokładne wyczyszczenie drzwi lodówki wcale nie musi być trudne. Odciski palców czy smugi na błyszczącej powierzchni w mgnieniu oka znikną dzięki… oliwie z oliwek. Wystarczy, że odrobinę produktu wylejesz na ręcznik papierowy lub miękką ściereczkę, a następnie przetrzesz drzwi lodówki i wypolerujesz. Powierzchnia będzie lśniła, a smugi znikną. Oliwą możesz również wyczyścić zlew.
Częstotliwość sprzątania i rozmrażania lodówki warto dostosować do wieku sprzętu i naszych potrzeb. Starsze modele lodówek warto rozmrażać nawet co dwa miesiące. Urządzenia nowej generacji wystarczy rozmrażać raz na pół roku lub wtedy, gdy na tylnej ścianie zacznie pojawiać się warstwa lodu. Zabrudzenia usuwaj regularnie. Raz w tygodniu rób przegląd produktów, usuwaj te zepsute lub nienadające się do spożycia, by uniknąć rozwoju drobnoustrojów. Dokładne czyszczenie przeprowadzaj razem z rozmrażaniem. Jak wyczyścić i rozmrozić lodówkę?