Ziemniak króluje podczas obiadu w wielu polskich domach. Nic dziwnego, ponieważ warzywo ma wiele zastosowań — jak się okazuje, nie tylko w kuchni. Świetnie sprawdza się w pielęgnacji ciała i włosów, ale stanowi też ogromną pomoc w porządkach domowych, na przykład podczas czyszczenia luster, przypalonych garnków i polerowania sztućców.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Warzywo może sprawdzić się jako środek do polerowania zaśniedziałych, posrebrzanych sztućców. Wystarczy przekroić je na pół i pocierać nim delikatnie łyżki, noże i widelce, a następnie wypłukać je w wodzie. Dobrze działa też wywar po ugotowanych wcześniej ziemniakach. Należy zanurzyć w nim akcesoria i wyciągnąć po kilku minutach. Gdy zostaną opłukane i wysuszone, odzyskają piękny połysk. Dzięki temu zaoszczędzisz czas, który można stracić na żmudnym polerowaniu. Bulwy sprawdzą się również jako ratunek dla zardzewiałych noży. Jedyne co należy zrobić, to wbić ostrze w warzywo i pozostawić na dobę, a po wyjęciu i opłukaniu rdzawe ślady znikną. Dzieje się to za sprawą kwasu szczawiowego, który zawierają ziemniaki.
Poza ugotowaniem czy upieczeniem ziemniaki można wykorzystać na wiele innych sposobów: