Więcej podobnych porad przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Czosnek świetnie czuje się w naszym klimacie. Doskonale znosi przymrozki i chłód. Sadzenie czosnku zimowego pozwala nie tylko uzyskać wcześniejsze plony, lecz także znacznie większe główki. Jeśli tylko będziemy pamiętać o kilku prostych zasadach dotyczących sadzenia i uprawy tej rośliny, będziemy cieszyć się obfitymi zbiorami. Oto kilka porad, które ułatwią zadanie.
Czosnek sadzi się zazwyczaj w dwóch porach. Ten sadzony wiosną, nazywany jest jarym. Jego główki są mniejsze, roślina nie tworzy też pędów kwiatostanowych, jesienią z kolei tworzy znacznie większe ząbki i dojrzewa wcześniej. Czosnek zimowy sadzi się pod koniec września, w październiku lub na początku listopada. Termin jednak musisz dobrać tak, by warzywo zdążyło wytworzyć system korzeniowy przed pierwszymi przymrozkami. Choć czosnek szybko się regeneruje, zbyt wcześnie rozwinięte pędy mogą jednak przemarznąć.
Przed sadzeniem czosnku musisz odpowiednio przygotować podłoże. Roślina ta potrzebuje gleby próchniczej i o neutralnym pH. Zbyt kwaśną ziemię warto wcześniej zneutralizować, np. przy pomocy skorupek od jajek. Grządkę zasil wcześniej sporą dawką kompostu. Przed sadzeniem czosnku w ogrodzie możesz zastosować przeplon. Najlepiej sprawdzą się ogórki, pomidory, seler czy kapusta. Nie uprawiaj go w miejscu, w którym wcześniej rosły ziemniaki czy warzywa cebulowe. Doskonale będzie czuł się z kolei w sąsiedztwie takich roślin, jak truskawki czy marchewki.
Czosnek ozimy możesz sadzić zarówno w postaci ząbków, jak i cebulek powietrznych, ten jednak wykształci pojedynczy ząbek. Uprawia się go zazwyczaj po to, by chronić inne rośliny przed szkodnikami czy chorobami. Jeśli chcemy wykorzystać czosnek w kuchni, lepiej posadź ząbki. Wybierz duże, najlepiej o różowo-fioletowych główkach. Grządkę przekop dość głęboko, tworząc rzędy oddalone od siebie o ok. 20 cm. Zakop ząbki dość głęboko, na ok. 5-8 cm. Dzięki temu czosnek przetrwa przymrozki i mróz. Sadzonki umieść w odległości ok. 6 cm. Po posadzeniu pamiętaj, by podlać grządki.