Dodaj kilka kropel do jajecznicy, a nie pożałujesz. Już zawsze będziesz ją przyrządzać w ten sposób

Większość osób przyzna, że lekka i puszysta jajecznica to jedna z najlepszych potraw na początek dnia. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne. Znamy jednak prosty trik, dzięki któremu jej smak może być jeszcze lepszy.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jajecznica to potrawa, która nie tylko pysznie smakuje, ale także jest zdrową alternatywą dla mniej pożywnych śniadań. Wysoka zawartość białka i zdrowych tłuszczy to idealny przepis na dobry początek dnia. Jak przygotować jajecznicę o puszystej konsystencji? Dodaj do niej ten składnik, a na pewno nie pożałujesz. 

Zobacz wideo Jajecznica w tortilli - metoda na marudników

Zdrowotne właściwości jajecznicy. Dlaczego warto ją jeść na śniadanie?

Oprócz wysokiej zawartości białek, jajecznica ma także wiele innych pożytecznych właściwości. Potrawa nie ma wielu kalorii, z tego powodu często poleca się ją w wielu dietach odchudzających. Redukcja masy nie wiąże się jednak z uczuciem głodu - śniadanie przygotowane w ten sposób jest bardzo sycące. Co więcej, sama jajecznica ma indeks glikemiczny o wartości równej zeru. Oznacza to, że nie podnosi ona poziomu cukru we krwi. Bez obaw mogą ją jeść osoby cierpiące na cukrzycę oraz insulinooporność.

Przepis na pyszną i kremową jajecznicę. Wystarczy, że dodasz do niej ten składnik

Przygotowując jajecznicę, dodaj do niej... sok z cytryny. Ten niecodzienny dodatek w dużym stopniu wpływa na konsystencję i strukturę białka. Wlej kilka kropel do patelni, a zauważysz, że potrawa nie ścina się tak bardzo, jak zwykle. Dzięki temu trikowi jajecznica staje się lekka i puszysta. Kremowa masa to nie jedyny plus tego triku. Po dodaniu soku z cytryny do potrawy danie uzyska lekko kwaskowy i orzeźwiający smak. 

Pamiętaj także o tym, aby nie przesadzić z mieszaniem jajek. Utrzymując lekko listą konsystencję na rozgrzanej patelni, sprawisz, że potrawa stanie się puszysta i delikatna. Dodatki do dania również odgrywają dużą rolę w jej strukturze. Jeśli chcesz, aby twoje śniadanie było lekko strawne, unikaj takich składników jak kiełbasa, bekon, czy inne tłuste mięsa. Zamiast nich użyj pieczarek, cebuli i papryki. Warzywa dodadzą jajecznicy smaku i aromatu. To właśnie one są sekretem przepisu na pyszne śniadanie.

Więcej o: