Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jajecznica to potrawa, która nie tylko pysznie smakuje, ale także jest zdrową alternatywą dla mniej pożywnych śniadań. Wysoka zawartość białka i zdrowych tłuszczy to idealny przepis na dobry początek dnia. Jak przygotować jajecznicę o puszystej konsystencji? Dodaj do niej ten składnik, a na pewno nie pożałujesz.
Oprócz wysokiej zawartości białek, jajecznica ma także wiele innych pożytecznych właściwości. Potrawa nie ma wielu kalorii, z tego powodu często poleca się ją w wielu dietach odchudzających. Redukcja masy nie wiąże się jednak z uczuciem głodu - śniadanie przygotowane w ten sposób jest bardzo sycące. Co więcej, sama jajecznica ma indeks glikemiczny o wartości równej zeru. Oznacza to, że nie podnosi ona poziomu cukru we krwi. Bez obaw mogą ją jeść osoby cierpiące na cukrzycę oraz insulinooporność.
Przygotowując jajecznicę, dodaj do niej... sok z cytryny. Ten niecodzienny dodatek w dużym stopniu wpływa na konsystencję i strukturę białka. Wlej kilka kropel do patelni, a zauważysz, że potrawa nie ścina się tak bardzo, jak zwykle. Dzięki temu trikowi jajecznica staje się lekka i puszysta. Kremowa masa to nie jedyny plus tego triku. Po dodaniu soku z cytryny do potrawy danie uzyska lekko kwaskowy i orzeźwiający smak.
Pamiętaj także o tym, aby nie przesadzić z mieszaniem jajek. Utrzymując lekko listą konsystencję na rozgrzanej patelni, sprawisz, że potrawa stanie się puszysta i delikatna. Dodatki do dania również odgrywają dużą rolę w jej strukturze. Jeśli chcesz, aby twoje śniadanie było lekko strawne, unikaj takich składników jak kiełbasa, bekon, czy inne tłuste mięsa. Zamiast nich użyj pieczarek, cebuli i papryki. Warzywa dodadzą jajecznicy smaku i aromatu. To właśnie one są sekretem przepisu na pyszne śniadanie.