Zetrzyj go i dodaj do kawy. Świetnie rozpoczniesz dzień i wspomożesz odporność jesienią

Jesienią pogoda często się zmienia, dlatego warto zadbać o odporność organizmu. Można go wspomóc na wiele sposobów, a jednym z nich jest dodanie pewnego składnika do kawy. Ta metoda nie tylko polepsza walory smakowe, ale ma też szereg innych, korzystnych dla zdrowia właściwości.

Poranna kawa to coś, bez czego wielu ludzi nie wyobraża sobie dobrego rozpoczęcia dnia. W okresie jesiennym i zimowym warto wzbogacić ją o składnik, który zadba o wzmocnienie odporności organizmu. Mowa o imbirze, który ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości. 

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Jak łatwo obrać imbir i nie stracić jego cennych właściwości?

Na co pomaga kawa z imbirem? Picie tego napoju to dobry sposób na rozpoczęcie dnia

Imbir jest świetnym dodatkiem do kawy, który ma korzenny smak i przyjemny aromat. Oprócz tego działa rozgrzewająco, a w połączeniu z kofeiną pobudza układ nerwowy, wspomaga pamięć i koncentrację. To dobry sposób na zmniejszenie uczucia zmęczenia i poprawienie samopoczucia, a także na walkę z jesiennymi infekcjami. Warto pić taki napój, jeśli chce się schudnąć — warzywo pozytywnie wpływa na procesy trawienne oraz przyśpiesza metabolizm. Spożywanie dużej ilości kofeiny może być szkodliwe, dlatego warto zwrócić na to uwagę i pamiętać, że dodanie imbiru nie zmniejsza siły, z jaką oddziałuje na nasz organizm.

Kawa z imbirem. Jak przygotować zdrowotny napój?

Przygotowanie kawy z imbirem jest bardzo łatwe. Wystarczy zmielić warzywo lub zetrzeć je na tarce, dodać do gorącego napoju i wymieszać. Innym sposobem jest zagotowanie wody z dodatkiem obranego i pokrojonego produktu i zalanie kawy gotowym wywarem. 

Co dodać do kawy, żeby wspomóc odporność? Jesienią wypróbuj te składniki

Jeśli chcesz wspomóc odporność w okresie jesiennym, możesz dodać do kawy również inne, ciekawe dodatki.

  1. Cynamon. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe, dzięki czemu wspiera organizm w walce przed sezonowymi infekcjami.
  2. Kurkuma. Wzmacnia odporność, wspomaga pracę wątroby, korzystnie wpływa na układ nerwowy i chroni serce przed chorobami. Oprócz kurkumy warto dodać też szczyptę czarnego pieprzu, który zwiększy wchłanianie tej przyprawy.
Więcej o: