Poranna kawa to coś, bez czego wielu ludzi nie wyobraża sobie dobrego rozpoczęcia dnia. W okresie jesiennym i zimowym warto wzbogacić ją o składnik, który zadba o wzmocnienie odporności organizmu. Mowa o imbirze, który ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Imbir jest świetnym dodatkiem do kawy, który ma korzenny smak i przyjemny aromat. Oprócz tego działa rozgrzewająco, a w połączeniu z kofeiną pobudza układ nerwowy, wspomaga pamięć i koncentrację. To dobry sposób na zmniejszenie uczucia zmęczenia i poprawienie samopoczucia, a także na walkę z jesiennymi infekcjami. Warto pić taki napój, jeśli chce się schudnąć — warzywo pozytywnie wpływa na procesy trawienne oraz przyśpiesza metabolizm. Spożywanie dużej ilości kofeiny może być szkodliwe, dlatego warto zwrócić na to uwagę i pamiętać, że dodanie imbiru nie zmniejsza siły, z jaką oddziałuje na nasz organizm.
Przygotowanie kawy z imbirem jest bardzo łatwe. Wystarczy zmielić warzywo lub zetrzeć je na tarce, dodać do gorącego napoju i wymieszać. Innym sposobem jest zagotowanie wody z dodatkiem obranego i pokrojonego produktu i zalanie kawy gotowym wywarem.
Jeśli chcesz wspomóc odporność w okresie jesiennym, możesz dodać do kawy również inne, ciekawe dodatki.