oiaosdasdaWięcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jak otworzyć zapieczony słoik? Czasami nawet najsilniejsi mają problem z odkręceniem pokrywki. Zamiast siłować się z wieczkiem, warto zastosować jeden z poniższych sposobów. Dzięki nim szybko dostaniesz się do pysznej zawartości zakonserwowanej w pojemniku w kilka sekund.
Najlepsi szefowie kuchni zwykle nie mogą pozwolić sobie na długotrwałe siłowanie się z pokrywką od słoika. Oczywiście, topowi kucharze mają pod ręką szereg narzędzi, dzięki którym o wiele łatwiej odkręcą zapieczony słoik. Jednak jak dostać się do jego zawartości w domowych warunkach, bez konieczności korzystania z jakichkolwiek utensyliów? Jedyne czego potrzebujesz to wrząca woda.
Gdy nie masz możliwość skorzystania ze specjalnego otwieracza, wypróbuj trik ze wrzątkiem. Wstaw słoik do gorącej wody na zaledwie kilka minut, a otwarcie pojemnika stanie się prostsze, niż może się to wydawać. Wszystko dzięki wysokiej temperaturze, która wpływa na uwolnienie podciśnienia zebranego pod przykrywką. W ten sposób wieczko delikatnie się rozszerzy, co pozwoli ci na bezproblemowe usunięcie go z góry słoika. Trik sprawdza się szczególnie dobrze w przypadku metalowych zakrętek.
Jednym z prostszych sposobów na otwarcie słoika, jest podważenie jego wieczka otwieraczem do butelek. Przyrząd nie wymaga użycia zbyt dużej siły. Wystarczy, że delikatnie odegniesz jedną stronę wieczka, a zakrętka sama odskoczy ze szklanego pojemnika. Jednak, czy w ten sposób jej nie zniszczysz.
To pytanie pojawiło się także w sekcji komentarzy pod materiałem wideo. Odpowiedział na nie znany szef kuchni - Jasiek Kuroń. W komentarzach pod filmikiem, w którym prezentuje ten trik, kucharz zapewniał widzów o bezpieczeństwie tego rozwiązania.
Już słyszę krzyk mojej mamy, że słoik do wyrzucenia
To pokaz mamie, że bez wyginania zakrętki tylko delikatnie wpuszczonym powietrzu nakrętka jest bez zmian