Wiele osób zastanawia się, jak zrobić idealne ciasto na naleśniki i jak je smażyć, by wyszły idealnie delikatne i puszyste. Okazuje się, że to wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy pamiętać o kilku szczegółach, a mleko zastąpić tym składnikiem. Jakim? Podpowiadamy.
Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo
Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy
Jak zrobić naleśniki? Zastąp mleko tym składnikiem, a nie pożałujesz
Naleśniki bez mleka mogą budzić obawy. Dla wielu osób to jeden z trzech niezbędnych składników ciasta. Niepotrzebnie. Zastąpienie go innym może wręcz sprawić, że ciasto będzie o wiele delikatniejsze i bardziej puszyste. To też opcja idealna dla osób z nietolerancją laktozy lub uczulonych. Naleśniki z tego przepisu wychodzą pyszne, miękkie i delikatne. Doskonale sprawdzą się jako podstawa deseru czy obiadu na słono.
Zakalec zamiast pysznej szarlotki? Dodaj do jabłek jedną łyżeczkę
Ciasto na naleśniki bez mleka. Przepis, który warto znać
Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować następujących składników:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 i 1/3 lub 330 ml wody – najlepiej lekko gazowanej,
- 2 jajka,
- Szczypta soli,
- Łyżeczka cukru – może być wanilinowy lub waniliowy (pomiń go jeśli przygotowujesz naleśniki wytrawne),
- 1 łyżka oleju lub oliwy.
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier i sól. Wbij jajka, wlej wodę i olej.
- Wszystkie składniki miksuj lub ubijaj do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Ciasto powinno być lekkie i dość rzadkie.
- Odstaw ciasto na kilkanaście minut.
- Przygotuj odpowiednią patelnię. Rozgrzej ją z odrobiną oleju.
- Zacznij smażyć. Wylewaj ciasto porcjami. Grubość ciasta dostosuj do swoich preferencji.
- Smaż z dwóch stron, aż naleśnik się zrumieni.
Dodaj kilka kropel do jajecznicy. Już zawsze będziesz ją tak przyrządzać
Naleśniki bez mleka. Czym jeszcze można zastąpić ten składnik?
Brak mleka w lodówce czy brak możliwości jego spożycia nie oznacza, że trzeba rezygnować z przygotowywania naleśników. Pyszne naleśniki na słono czy słodko zrobisz z dodatkiem wody. Sięgnięcie po lekko gazowany napój sprawi, że ciasto będzie bardziej puszyste. Czym jeszcze można zastąpić mleko?
- Napoje roślinne – sojowe, migdałowe, kokosowe czy owsiane, w zależności od preferencji. Pamiętaj, by do ciasta na naleśniki wytrawne nie dodawać napoju słodzonego.
- Jogurt naturalny lub grecki – 3 łyżki jogurtu wymieszaj z 2 łyżkami wody.
- Śmietanka kremówka – rozcieńczona z wodą w proporcji 1:1. To idealna opcja do naleśników na słodko.