Wiele osób zastanawia się, jak zrobić idealne ciasto na naleśniki i jak je smażyć, by wyszły idealnie delikatne i puszyste. Okazuje się, że to wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy pamiętać o kilku szczegółach, a mleko zastąpić tym składnikiem. Jakim? Podpowiadamy.
Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo
Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy
Jak zrobić naleśniki? Zastąp mleko tym składnikiem, a nie pożałujesz
Naleśniki bez mleka mogą budzić obawy. Dla wielu osób to jeden z trzech niezbędnych składników ciasta. Niepotrzebnie. Zastąpienie go innym może wręcz sprawić, że ciasto będzie o wiele delikatniejsze i bardziej puszyste. To też opcja idealna dla osób z nietolerancją laktozy lub uczulonych. Naleśniki z tego przepisu wychodzą pyszne, miękkie i delikatne. Doskonale sprawdzą się jako podstawa deseru czy obiadu na słono.
Ciasto na naleśniki bez mleka. Przepis, który warto znać
Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować następujących składników:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 i 1/3 lub 330 ml wody – najlepiej lekko gazowanej,
- 2 jajka,
- Szczypta soli,
- Łyżeczka cukru – może być wanilinowy lub waniliowy (pomiń go jeśli przygotowujesz naleśniki wytrawne),
- 1 łyżka oleju lub oliwy.
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier i sól. Wbij jajka, wlej wodę i olej.
- Wszystkie składniki miksuj lub ubijaj do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Ciasto powinno być lekkie i dość rzadkie.
- Odstaw ciasto na kilkanaście minut.
- Przygotuj odpowiednią patelnię. Rozgrzej ją z odrobiną oleju.
- Zacznij smażyć. Wylewaj ciasto porcjami. Grubość ciasta dostosuj do swoich preferencji.
- Smaż z dwóch stron, aż naleśnik się zrumieni.
Naleśniki bez mleka. Czym jeszcze można zastąpić ten składnik?
Brak mleka w lodówce czy brak możliwości jego spożycia nie oznacza, że trzeba rezygnować z przygotowywania naleśników. Pyszne naleśniki na słono czy słodko zrobisz z dodatkiem wody. Sięgnięcie po lekko gazowany napój sprawi, że ciasto będzie bardziej puszyste. Czym jeszcze można zastąpić mleko?
- Napoje roślinne – sojowe, migdałowe, kokosowe czy owsiane, w zależności od preferencji. Pamiętaj, by do ciasta na naleśniki wytrawne nie dodawać napoju słodzonego.
- Jogurt naturalny lub grecki – 3 łyżki jogurtu wymieszaj z 2 łyżkami wody.
- Śmietanka kremówka – rozcieńczona z wodą w proporcji 1:1. To idealna opcja do naleśników na słodko.