Jak zrobić naleśniki? Zastąp mleko tym składnikiem, a wyjdą idealnie puszyste i delikatne

Naleśniki możemy zjadać na słodko lub na słono, bez dodatków czy przygotować z nich krokiety. Niezależnie od tego, jak będziemy je jeść, przygotowanie idealnego ciasta jest kluczowe. Nie musimy dodawać do niego mleka. Jak zrobić naleśniki? Sprawdźmy.

Wiele osób zastanawia się, jak zrobić idealne ciasto na naleśniki i jak je smażyć, by wyszły idealnie delikatne i puszyste. Okazuje się, że to wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy pamiętać o kilku szczegółach, a mleko zastąpić tym składnikiem. Jakim? Podpowiadamy.

Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy

Jak zrobić naleśniki? Zastąp mleko tym składnikiem, a nie pożałujesz

Naleśniki bez mleka mogą budzić obawy. Dla wielu osób to jeden z trzech niezbędnych składników ciasta. Niepotrzebnie. Zastąpienie go innym może wręcz sprawić, że ciasto będzie o wiele delikatniejsze i bardziej puszyste. To też opcja idealna dla osób z nietolerancją laktozy lub uczulonych. Naleśniki z tego przepisu wychodzą pyszne, miękkie i delikatne. Doskonale sprawdzą się jako podstawa deseru czy obiadu na słono.

Szukasz sposobu na idealną szarlotkę? Dodaj to do jabłek, a ciasto zawsze wyjdzie doskonałeZakalec zamiast pysznej szarlotki? Dodaj do jabłek jedną łyżeczkę

Ciasto na naleśniki bez mleka. Przepis, który warto znać

Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować następujących składników:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 i 1/3 lub 330 ml wody – najlepiej lekko gazowanej,
  • 2 jajka,
  • Szczypta soli,
  • Łyżeczka cukru – może być wanilinowy lub waniliowy (pomiń go jeśli przygotowujesz naleśniki wytrawne),
  • 1 łyżka oleju lub oliwy.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier i sól. Wbij jajka, wlej wodę i olej.
  2. Wszystkie składniki miksuj lub ubijaj do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Ciasto powinno być lekkie i dość rzadkie.
  3. Odstaw ciasto na kilkanaście minut.
  4. Przygotuj odpowiednią patelnię. Rozgrzej ją z odrobiną oleju.
  5. Zacznij smażyć. Wylewaj ciasto porcjami. Grubość ciasta dostosuj do swoich preferencji.
  6. Smaż z dwóch stron, aż naleśnik się zrumieni.

JajecznicaDodaj kilka kropel do jajecznicy. Już zawsze będziesz ją tak przyrządzać

Naleśniki bez mleka. Czym jeszcze można zastąpić ten składnik?

Brak mleka w lodówce czy brak możliwości jego spożycia nie oznacza, że trzeba rezygnować z przygotowywania naleśników. Pyszne naleśniki na słono czy słodko zrobisz z dodatkiem wody. Sięgnięcie po lekko gazowany napój sprawi, że ciasto będzie bardziej puszyste. Czym jeszcze można zastąpić mleko?

  • Napoje roślinne – sojowe, migdałowe, kokosowe czy owsiane, w zależności od preferencji. Pamiętaj, by do ciasta na naleśniki wytrawne nie dodawać napoju słodzonego.
  • Jogurt naturalny lub grecki – 3 łyżki jogurtu wymieszaj z 2 łyżkami wody.
  • Śmietanka kremówka – rozcieńczona z wodą w proporcji 1:1. To idealna opcja do naleśników na słodko.
Więcej o: