Zazwyczaj po każdym gotowaniu kuchenka nosi na sobie ślady w postaci brudnych, tłustych plam. Regularne czyszczenie sprzętu jest bardzo ważne, jednak nie trzeba kupować w tym celu drogich preparatów. Okazuje się, że odpowiednie specyfiki można przygotować w domowym zaciszu stosując proste i tanie produkty. Wystarczy sięgnąć do kuchennej szafki.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli chcesz usunąć zaschnięty tłuszcz, przygotuj mieszankę, która sprawdzi się zarówno na kuchenkach gazowych, jak i indukcyjnych. To jeden z najszybszych i najprostszych sposobów na wyczyszczenie urządzenia. Wystarczy, że połączysz ze sobą wodę i ocet w proporcji 1:1, przelejesz do buteleczki z atomizerem i spryskasz dokładnie powierzchnię. Po kilku minutach należy wytrzeć resztki brudu lub w razie konieczności delikatnie wyszorować go miękką stroną gąbki. Kwas rozpuści większość tłuszczu, dlatego sprzątnięcie pozostałości nie powinno być trudne. Jeśli jesteś posiadaczem kuchenki gazowej, przed rozpoczęciem czynności nie zapomnij o zdjęciu palników i rusztu.
Nieco mocniejszym sposobem na usunięcie przywartego tłuszczu jest wykorzystanie octu w połączeniu z sodą oczyszczoną. W pierwszej kolejności należy namoczyć ściereczkę w kwasie i przetrzeć nią powierzchnię urządzenia. Następnie wystarczy posypać ją sodą i położyć na proszek wilgotne szmatki. Po 15 minutach można wytrzeć kuchenkę do sucha. Jeśli zapach octu jest dla ciebie nieprzyjemny, warto zastąpić go sokiem z cytryny, który zadziała podobnie.