Kratka czy ruszt z piekarnika, podobnie jak blachy, nie są łatwe do wyczyszczenia. Zaschnięty brud i tłuszcz w połączeniu z nieporęcznością sprawiają, że zwykle odkładamy tę czynność na później. A to tylko pogłębia problem. Stare plamy trudniej jest bowiem usunąć. Na szczęście z pomocą przychodzą domowe sposoby. Dzięki nim szybko i tanio pozbędziesz się każdej plamy.
Więcej sprawdzonych porad domowych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Na kratce z piekarnika zbierają się resztki jedzenia, tłuszcz i brud. Jeśli nie pozbędziesz się ich od razu, ulegną przypaleniu i staną się trudniejsze do usunięcia. Jednak nawet ze starymi i zaschniętymi plamami poradzisz sobie dzięki temu produktowi. Kosztuje złotówkę i w mgnieniu oka pomoże pozbyć się brudu. I zapewne znajdziesz go w kuchennej szafce. O czym mowa? O proszku do pieczenia!
Z zaschniętymi i przypalonymi plamami doskonale poradzi sobie również soda oczyszczona. 2-3 łyżki tego produktu wymieszaj z wodą do powstania gęstej pasty. Nałóż ją na przypalenia i pozostaw do wyschnięcia. W przypadku starych zabrudzeń możesz odczekać nawet całą noc. Na koniec wyszoruj kratkę i zmyj ciepłą wodą. Soda oczyszczona sprawdzi się również podczas usuwania brudu i przypaleń z blach czy garnków i patelni.
Piekarnik oraz elementy jego wyposażenia, takie jak kratka, ruszt czy blachy, możesz wyczyścić przy pomocy tabletki do zmywarki. Jak to zrobić?