Najlepszy przepis na rosół? Wystarczy jedna mała zmiana. Zakochasz się w tym smaku

Jak przygotować tradycyjny rosół? Ten banalny trik pozwoli ci nie tylko pogłębić aromat i smak dania, ale także zadbać o odpowiedni kolor zupy.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Rosół to polska królowa zup. Podaje się go zarówno na wielu uroczystościach, jak i podczas rodzinnych obiadów. Jak przygotować idealną potrawę?

Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Przepis na rosół domowy. O czym warto pamiętać? 

Każdy kucharz ma swoje triki na idealny rosół. Warto jednak zadać pytanie, jakie cechy powinna mieć zupa doprowadzona do perfekcji? Przede wszystkim potrawa musi być rozgrzewająca. Dzięki temu sprawdzi się przy leczeniu infekcji i przeziębienia. Zadbaj także o jej wygląd. Danie powinno być jak najbardziej klarowne. Mętny rosół nie wygląda apetycznie, a jak wiadomo, często estetyka potrawy wpływa na przyjemność z jedzenia. Należy także zadbać o głęboki, złoty kolor. Te triki pozwolą ci to zapewnić.

Co zrobić, żeby rosół był smaczny? Użyj pieczonych warzyw

Zwykle przepisy na rosół zalecają użyć surowej włoszczyzny. Jeśli jednak upieczesz warzywa przed dodaniem ich do wywaru, zapewnisz mu nie tylko głębszy aromat, ale i obłędny smak. Co ciekawe, obróbka termiczna jarzyn wpłynie także na uzyskanie apetycznego, złotego koloru. Ten trik przyda się zwłaszcza osobom preferującym dietę wegetariańską. Dzięki niemu przygotujesz idealny rosół bez grama mięsa. Jak przygotować zupę w ten sposób? To banalnie proste. Potrzebne będą:

  • 2 pietruszki
  • 4 marchewki
  • 1 por
  • ½ selera korzeniowego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ½ kapusty (może być włoska)
  • 1 pęczek lubczyku
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Na samym początku dokładnie umyj warzywa i obierz. Rozłóż wszystkie poza czosnkiem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość skrop oliwą. Rozgrzej piekarnik  do 180 stopni Celsjusza, po czym włóż do niego naczynie. Po godzinie przełóż je do głębokiego garnka i zalej je trzema litrami wody. Do wywaru dodaj czosnek, lubczyk, a na koniec dopraw go solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez co najmniej dwie godziny.

Więcej o: