Wrzuć skórkę tego owocu do cukiernicy i zobacz, co się stanie. Efekt na pewno cię zaskoczy

Każdy, kto słodzi herbatę czy kawę wie, jak łatwo produkt zbryla się w cukiernicy. Sytuacja może być problematyczna, jeśli chcemy go wykorzystać jako dodatek do deserów lub ciast. Na szczęście kłopot rozwiążesz prostym i tanim sposobem. Wystarczy, że dodasz do cukiernicy pewien owoc.

Cukier powinien być przechowywany w odpowiednich warunkach, dzięki czemu jego konsystencja się nie zmieni. Zbrylanie kryształów może być irytujące, bo utrudnia to odmierzenie odpowiedniej ilości produktu do kawy czy deseru. Z tego względu warto wykorzystać prosty sposób, dzięki któremu się to nie stanie. Wystarczy, że obierzesz pewien popularny owoc, a skórkę wrzucisz do cukiernicy. To sprawi, że szybko zapomnisz o uciążliwym problemie. Sprawdź, jak działa trik, którego skuteczność cię zaskoczy.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Jak uniknąć zbrylania cukru? Kluczem odpowiednie przechowywanie

Co zrobić, aby cukier się nie zbrylał? Wykorzystaj ten popularny owoc

Jednym z najprostszych sposobów, dzięki któremu cukier nie ulegnie zbryleniu, jest wykorzystanie cytryny. Wystarczy obrać owoc i wrzucić jego skórkę do cukierniczki. To sprawi, że kryształy zachowają swoją konsystencję i nie ulegną skawaleniu. Nie należy umieszczać w pojemniczku plasterków cytrusa, bo uwolniony miąższ zwiększy wilgotność cukru. Innym sposobem jest włożenie do cukru kawałka jabłka lub marchewki, które zadziałają podobnie jak skórka z cytryny.

Jak przechowywać cukier? Odpowiednia temperatura i wilgotność mają znaczenie

Jeśli nie chcesz dopuścić to zbrylania się cukru, przestrzegaj kilku prostych zasad.

  1. Przechowuj kryształy w suchym, chłodnym miejscu i nie narażaj ich na kontakt z intensywnymi zapachami. Warto wykorzystać szczelnie zamykane pojemniki.
  2. Odmierzaj cukier suchą łyżeczką, by nie wprowadzać do pojemnika wilgoci.
  3. Jeśli chcesz przechowywać cukier w oryginalnej torebce, nie wystawiaj jej na działanie zapachów, światła i wilgoci.
  4. Nie przechowuj cukru w piwnicy, bo może tęchnąć.
  5. Jeśli zauważysz w opakowaniu jajeczka lub owady, wyrzuć całość do śmieci.
Więcej o: