Cukier powinien być przechowywany w odpowiednich warunkach, dzięki czemu jego konsystencja się nie zmieni. Zbrylanie kryształów może być irytujące, bo utrudnia to odmierzenie odpowiedniej ilości produktu do kawy czy deseru. Z tego względu warto wykorzystać prosty sposób, dzięki któremu się to nie stanie. Wystarczy, że obierzesz pewien popularny owoc, a skórkę wrzucisz do cukiernicy. To sprawi, że szybko zapomnisz o uciążliwym problemie. Sprawdź, jak działa trik, którego skuteczność cię zaskoczy.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jednym z najprostszych sposobów, dzięki któremu cukier nie ulegnie zbryleniu, jest wykorzystanie cytryny. Wystarczy obrać owoc i wrzucić jego skórkę do cukierniczki. To sprawi, że kryształy zachowają swoją konsystencję i nie ulegną skawaleniu. Nie należy umieszczać w pojemniczku plasterków cytrusa, bo uwolniony miąższ zwiększy wilgotność cukru. Innym sposobem jest włożenie do cukru kawałka jabłka lub marchewki, które zadziałają podobnie jak skórka z cytryny.
Jeśli nie chcesz dopuścić to zbrylania się cukru, przestrzegaj kilku prostych zasad.