Powszechną praktyką po ugotowaniu ryżu jest wylanie wody do zlewu. Nic dziwnego, bo mało kto zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele cennych właściwości może mieć ten niepozorny płyn o mdłym kolorze. Sprawdź, jakie korzyści przyniesie jego ponowne wykorzystanie.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo
Termofor ze skarpetki i ryżu? To naprawdę działa!
Czy woda po gotowaniu ryżu jest zdrowa? Poznaj jej dobroczynne właściwości
Woda z gotowanego ryżu zawiera wiele cennych składników, takich jak potas, witaminy B (w tym kwas foliowy), żelazo, magnez i cynk. Z tego względu warto rozważyć ponowne jej wykorzystanie. Sprawdzi się jako produkt wspomagający zdrowie lub kosmetyczny, ale tak naprawdę można ją używać również w wielu innych przypadkach. Okazuje się, że woda po ryżu była stosowana już dawno temu w Japonii jako produkt wzmacniający włosy.
Wsyp jedną łyżkę do wody. Zamiokulkas wypuścił nowe liście
Co można zrobić z wodą po ryżu? Wykorzystaj ją na kilka sposobów
Wodę ryżową ze względu na właściwości można wykorzystać w wielu różnych przypadkach. Płyn świetnie sprawdzi się jako:
- Produkt do sprzątania — Ciecz jest delikatna, dlatego może posłużyć jako środek do wycierania zakurzonych mebli czy czyszczenia zlewów bądź toalety. Wystarczy ostudzić wodę po gotowaniu, zanurzyć w niej ściereczkę z delikatnego materiału i rozpocząć sprzątanie.
- Płukanka do włosów — Cynk zawarty w wodzie ryżowej wpływa na włosy, dzięki czemu zyskują blask. W tym przypadku należy zalać ryż gorącą wodą i pozostawić na 15 minut, a po tym czasie przelać ciecz do szklanki, poczekać aż ostygnie, nałożyć kosmetyk na pasma i zmyć wodą po 10 minutach.
Weź puszkę tego napoju i wypłucz w nim włosy. Pasma odzyskają blask