Powszechną praktyką po ugotowaniu ryżu jest wylanie wody do zlewu. Nic dziwnego, bo mało kto zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele cennych właściwości może mieć ten niepozorny płyn o mdłym kolorze. Sprawdź, jakie korzyści przyniesie jego ponowne wykorzystanie.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Woda z gotowanego ryżu zawiera wiele cennych składników, takich jak potas, witaminy B (w tym kwas foliowy), żelazo, magnez i cynk. Z tego względu warto rozważyć ponowne jej wykorzystanie. Sprawdzi się jako produkt wspomagający zdrowie lub kosmetyczny, ale tak naprawdę można ją używać również w wielu innych przypadkach. Okazuje się, że woda po ryżu była stosowana już dawno temu w Japonii jako produkt wzmacniający włosy.
Wodę ryżową ze względu na właściwości można wykorzystać w wielu różnych przypadkach. Płyn świetnie sprawdzi się jako: