Jak wyczyścić przypalony garnek? Ten produkt za 5 zł usunie nawet najgorszą spaleniznę

Nawet najlepsi kucharze na świecie choć raz przypalili garnek lub patelnię. Zamiast przejmować się spalenizną, od razu chwyć za ten popularny napój. Nie dość, że usunie zabrudzenia, to w dodatku zabezpieczy stalowe naczynia przed rdzą. Jaki jest jego sekret?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Przypalone garnki to częsty widok w kuchni. Wiele osób nie wie jednak, jak skutecznie pozbyć się tych uporczywych plam. Jak się okazuje, jeden popularny napój świetnie sobie z nimi radzi. Jak usunąć spaleniznę z naczyń? Wypróbuj ten trik.

Zobacz wideo Czyścimy akcesoria kuchenne - sztućce, drewniane łyżki, deskę do krojenia i naczynia

Czym wyczyścić przypalone plamy? Cola to niezwykle skuteczny produkt

Cola to drugi najpopularniejszy napój na świecie. Oprócz wody to właśnie ten słodki trunek jest najczęściej wybierany przez konsumentów. Jednak produkt ten świetnie sprawdzi się także podczas domowych porządków. Cola, dzięki zawartości kwasu cetynowego, węglowego i ortofosforowego, skutecznie radzi sobie z usuwaniem przypalonych plam.

Co więcej, napój ma także właściwości odrdzewiające. Jeśli zauważyłeś ten pomarańczowo-brązowy nalot na którymś ze swoich naczyń, koniecznie skorzystaj z tego triku. Kosztuje 5 złotych, a działa równie dobrze, co drogie detergenty. Jak wykorzystać napój do czyszczenia naczyń?

Jak usunąć spaleniznę? Zalej naczynia colą i ciesz się efektem

Wlej do przypalonego naczynia słodki napój. Cola powinna całkowicie pokryć przypalone resztki. Następnie zagotuj płyn. Po doprowadzeniu produktu do wrzenia zmniejsz ogień. Odczekaj mniej więcej 15-20 minut, po czym zdejmij garnek z palnika. Pamiętaj, aby przez cały czas mieszać płyn. Próbuj także delikatnie podważać spalony osad. Po ostudzeniu napoju wylej go, a następnie przemyj naczynia wodą z płynem do naczyń. 

Do usuwania spalonych plam najlepiej użyć delikatnej gąbki lub ściereczki. Popularne druciaki, czy też inne twarde myjki mogą uszkodzić naczynia. Sposób z colą sprawdza się najlepiej w przypadku garnków wykonanych ze stali nierdzewnej. W przypadku emaliowanych naczyń lepiej sięgnąć po inne metody.

Więcej o: