Jak wyczyścić kaloryfer? Wykorzystaj te proste triki i zapomnij o brudzie w szczelinach

Mało kto pamięta o tym, by regularnie czyścić grzejnik. Sprzęt jednak szybko zbiera pyłki i brud, dlatego warto od czasu do czasu zwrócić na to uwagę. Okazuje się, że kilka prostych trików wystarczy, by usunąć osiadający w szczelinach kurz. Jak wyczyścić kaloryfer?

Czyszczenie grzejników, tak samo jak i innych elementów wyposażenia, powinno odbywać się regularnie. Mało kto lubi to robić, dlatego często zadanie odkładane jest na później. Niestety w szczelinach szybko gromadzi się kurz, pyłki i bakterie, dlatego warto od czasu do czasu się ich pozbyć. Najlepszym momentem na sprzątanie kaloryfera jest rozpoczęcie i zakończenie sezonu grzewczego. Wypróbuj proste triki i wykorzystaj działanie łagodnych detergentów, a szybko zapomnisz o brudzie.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Jak wyczyścić kran i usunąć osad z kamienia? Podpowiadamy

Jak wyczyścić kaloryfer? Wykorzystaj te proste triki

Jednym z najszybszych sposobów na pozbycie się osadu z kurzu jest wykorzystanie odkurzacza ze specjalną końcówką przeznaczoną do trudno dostępnych miejsc. Gdy nie masz takiej w zestawie, możesz użyć starej rolki po papierze toaletowym. Zegnij ją w odpowiedni kształt i przymocuj do rury. Jeśli nie boisz się późniejszego sprzątania podłogi czy mebli, wydmuchaj pyłki ze szczelin przy pomocy suszarki do włosów. Wystarczy nakierować ją od góry na wnętrze i szczeliny grzejnika. Do czyszczenia zewnętrznych elementów kaloryfera wykorzystaj miękką, zwilżoną wodą ściereczkę z mikrofibry. Możesz też namoczyć ją w łagodnym detergencie.

Czym wyczyścić grzejnik w łazience? Postaw na ten sposób

Wyczyszczenie grzejnika łazienkowego jest dużo prostsze, ponieważ zazwyczaj nie mają one szczelin, w których zbierają się zanieczyszczenia. Warto pamiętać o regularności. Wykorzystuj w tym celu jedynie miękkie ściereczki z mikrofibry i łagodne detergenty, które nie zawierają alkoholu i nie uszkodzą powierzchni sprzętu.

Więcej o: