Roślina ta przybyła do nas z Azji, choć dziś rośnie w niemal całej Europie. Owoce pigwy swoje zastosowanie znajdują w kuchni głównie jako składnik przetworów. Możesz je dodawać do herbaty czy deserów, wykonać z nich sok czy nalewkę. Prawdziwą zaletą pigwy są jej właściwości odżywcze. Sprawdź, co możesz zrobić z owoców.
Więcej podobnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Pigwowiec i pigwa to dwa różne owoce, które często są ze sobą mylone. Pigwowiec to niewielki krzew o drobnych okrągłych i kwaśnych owocach. Pigwa to drzewo, którego owoce przypominają gruszki. Są słodsze, mają charakterystyczny intensywny zapach, a w trakcie gotowania zmieniają kolor na czerwony lub pomarańczowy.
Pigwa to prawdziwa bomba witaminowa. Nazywana jest czasem polską cytryną, gdyż zawiera dużą ilość witaminy C. Jest też doskonałym źródłem błonnika, wapnia, magnezu, potasu czy żelaza. Korzystnie wpływa na układ odpornościowy, dlatego warto po nią sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Ten owoc ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest wykorzystywany przede wszystkim jako główny składnik dżemów, soków czy nalewek. Surowa pigwa ma cierpki smak, który jednak znika po przetworzeniu. Jesienią i zimą szczególnie dobrze sprawdzi się pigwa do herbaty. Przepis jest banalnie prosty. Potrzebujesz około kilograma owoców i 300 g cukru.