Dodaj ją do herbaty zamiast cytryny. To prawdziwa bomba witaminowa

Jednym z nieco zapomnianych owoców jest pigwa. Przetwory czy soki to najczęstszy sposób, w jaki wykorzystuje się tę roślinę. To prawdziwa bomba, którą warto uwzględnić nie tylko w jesiennym i zimowym jadłospisie.

Roślina ta przybyła do nas z Azji, choć dziś rośnie w niemal całej Europie. Owoce pigwy swoje zastosowanie znajdują w kuchni głównie jako składnik przetworów. Możesz je dodawać do herbaty czy deserów, wykonać z nich sok czy nalewkę. Prawdziwą zaletą pigwy są jej właściwości odżywcze. Sprawdź, co możesz zrobić z owoców.

Więcej podobnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Jesień to czas przetworów z pigwy! Dzięki niej wyleczymy kaszel i zgagę

Pigwa a pigwowiec. To częsta pomyłka

Pigwowiec i pigwa to dwa różne owoce, które często są ze sobą mylone. Pigwowiec to niewielki krzew o drobnych okrągłych i kwaśnych owocach. Pigwa to drzewo, którego owoce przypominają gruszki. Są słodsze, mają charakterystyczny intensywny zapach, a w trakcie gotowania zmieniają kolor na czerwony lub pomarańczowy.

Pigwa – właściwości. To prawdziwa bomba witaminowa

Pigwa to prawdziwa bomba witaminowa. Nazywana jest czasem polską cytryną, gdyż zawiera dużą ilość witaminy C. Jest też doskonałym źródłem błonnika, wapnia, magnezu, potasu czy żelaza. Korzystnie wpływa na układ odpornościowy, dlatego warto po nią sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Pigwa do herbaty. Przepis jest banalnie prosty

Ten owoc ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest wykorzystywany przede wszystkim jako główny składnik dżemów, soków czy nalewek. Surowa pigwa ma cierpki smak, który jednak znika po przetworzeniu. Jesienią i zimą szczególnie dobrze sprawdzi się pigwa do herbaty. Przepis jest banalnie prosty. Potrzebujesz około kilograma owoców i 300 g cukru.

  1. Pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój owoce na cienkie plasterki.
  2. Wrzuć je do wyparzonego słoika. Układaj je warstwowo.
  3. Każdą warstwę owoców zasyp cukrem. Powtarzaj do wypełnienia słoika.
  4. Zakręć i odstaw na kilka godzin lub kilka dni.
  5. Gdy owoce puszczą sok, możesz go odlać i zapasteryzować.
Więcej o: